Muzika

Novi album Monumenta do kraja godine

Novi album Monumenta do kraja godine
Novi album Monumenta do kraja godine

Bend "Monument" je nastao sredinom 2003. godine, tada su svirali pod nazivom "Arise", ali nakon nekoliko izmjena u postavi benda promijenili su ime u "Monument".

U bendu sviraju Ognjen Bogdanović - vokal, Igor Dragelj i Milan Popović - gitare, Ognjen Topić - bas i Đorđe Stanivuković - bubnjevi. Bend svira sve do 2008. godine i za to vrijeme su uradili dosta koncerata po BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Od zapaženijih su bili nastupi u Zagrebu i Osijeku sa velikim metal bendovima kao što su "Behemoth" i "Vader", urađen je i jedan demo snimak koji nikad nije objavljen. Nakon kratke pauze u radu Milan Popović odlazi iz benda, a na njegovo mjesto dolazi Bojan Vujinović i "Monument" ponovo počinje sa radom.

Za sve koji ne znaju, bend "Monument" svira nešto što bi se moglo nazvati modern death metal, osnova muzike je death metal koji se kombinuje sa dosta drugih i različitih uticaja.

"Cilj je da muzika bude što energičnija, ubacujemo dosta melodija, ritmičkih i brzih dijelova, trudimo se da to sve uklopimo u jednu cjelinu što bolje možemo", kaže Ognjen, dodajući da u principu nema nekih velikih ograničenja, sve što im je dobro ubacuju u pjesme u nadi da će pjesma zvučati još bolje.

"Monument" je snimio jedan mini-album pod radnim nazivom "Evolved Self Projection" još 2006. ali nikad nije objavljen.

"Jednostavno nismo bili zadovoljni kako smo to odsvirali i kako je na kraju produkcija ispala, tako da smo odlučili da to ne objavljujemo", rekao je.

Kada je u pitanje plan za snimanje drugog albuma ili izdavanje ovog već postojećeg, Ognjen kaže da

im je to trenutno glavni prioritet.

"Predugo čekamo na to i mislim da je sad pravi trenutak da se to uradi. Imali smo pauzu u radu, odmorili se, nakupili dosta dobrih ideja i sad nas ništa ne bi trebalo zaustaviti da snimimo dobar album".

Bend "Monument" je učestvovao na nekoliko metal, hard core i punk festivala na koje su bili pozvani da sviraju, a samo jedan od njih je bio takmičarskog tipa.

"Festival 'Metal Battle', čije se finale održalo u Beogradu, a mi smo učestvovali kao finalisti iz BiH i nagrada je bila odlazak na 'Wacken' u Njemačku, najveći je metal festival na svijetu. Nažalost, nismo pobijedili. 'Demofest' smo propustili jer u periodu kad su se trebale slati prijave za fest bend nije bio koncertno aktivan i još nam je žao što se nismo prijavili", priča Ognjen.

Trenutni planovi za budućnost su da što prije krenu da rade koncerte, jer je to ono što najbolje znaju da rade.

"Planiramo uraditi nekoliko novih pjesama koje su u pripremi i naravno da se krene sa snimanjem albuma. Ako svi planovi budu išli kako treba, album bi trebalo da bude završen do kraja 2009. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije