Gadgets

Apple pada i u SAD, i u Evropi, i u Kini, a Android raste

Apple pada i u SAD, i u Evropi, i u Kini, a Android raste
Apple pada i u SAD, i u Evropi, i u Kini, a Android raste

Android je i dalje najrasprostranjeniji operativni sistem na tržištu mobilnih telefona, a u odnosu na prošlu godinu je dodatno uvećao prednost u odnosu na najvećeg konkurenta iOS, objavila je kompanija Gartner.

Kako se navodi Apple je izgubio nepuna dva procentna poena na tržištu kada se porede drugi kvartal 2016. i 2015. godine i pao je sa 14,6 odsto učešća na 12,9 odsto.

Taj dio kolača, ali i još nešto od ostatka, zauzeli su Android telefoni koji su sa 82,2 odsto skočili na 86,2 udela u tržištu.

Prema podacima Gartnera, najveći pobjednici su korejski gigant Samsung, ali i kineski proizvođači koji su odavno izašli iz ilegale na zapadnom tržištu.

Samsungu pripada skoro četvrtina tržišta (22,3 odsto), dok kod Kineza rastu Huawei (plus 0,9) i Oppo (3 odsto).

Kao što smo ranije pisali, Xiaomi poslije prodora na Zapad ima problema, prije svega zbog manjih proizvođača (kao što je Oppo) - pao je za 0,2 odsto.

"Prodaja Apple uređaja je pala na svom najvećem tržištu, u Sjevernoj Americi, ali i u Zapadnoj evropi. Međutim, najgori rezultati su u Kini i razvijenim regijama Azija/Pacifik gdje je pad 26 odsto", navodi kompanija u svom izvještaju.

Ipak, prostor za diva iz Kupertina postoji, a čeka se da ga popuni iPhone 7, možda već početkom sljedećeg mjeseca.

 

 

 

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije