Gadgets

Iz Microsoft-a konačno priznali: Windows Phone je mrtav

Iz Microsoft-a konačno priznali: Windows Phone je mrtav
Foto: Ilustracija | Iz Microsoft-a konačno priznali: Windows Phone je mrtav

Džo Belfiore, potpredsjednik Operativnih sistema u Microsoft-u, otkrio je u nizu tvitova da ta kompanija više neće praviti ni softverske ni hardverske dodatke za Windows 10 Mobile.

Iako su se ljubitelji Windows Phone-a nadali da će Microsoft unaprediti platformu novim dodacima, sada je jasno da će dobiti svega popravke bagova i bezbednosna ažuriranja.

"Naravno da ćemo nastaviti da podržavamo platformu", kaže Belfiore, "Ali nam pravljenje novog softvera/hardvera nije u fokusu".

Platforma je "mrtva" duže od godinu dana, ali iz kompanije to nikad nisu zvanično priznali. Čak je i osnivač Microsoft-a Bil Gejts nevoljno priznao da koristi Android uređaj.

Tokom nedavno održane konferencije "Build and Inspire", izvršni direktor kompanije Satja Nadela odbacio je staru mantru kompanije - "Mobile-first, cloud-first" u korist fousa na, kako kaže, "inteligentni cloud sistem" i AI.

Jedan od razloga zbog kojih Microsoft nikad nije zaživeo u punom zamahu je taj što ga developeri nikad nisu u potpunosti prihvatili.

"Pokušali smo da pridobijemo developere aplikacija, plaćali im... pisali aplikacije za njih... ali broj korisnika bio je suviše mali, da bi kompanije investirale u njih", napisao je Belfiore.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije