Gadgets

LG demonstrirao 18-inčni savitljivi OLED ekran

LG demonstrirao 18-inčni savitljivi OLED ekran
LG demonstrirao 18-inčni savitljivi OLED ekran

O najavama i prototipovima brojnih savitljivih ekrana već odavno se piše, ali osim velikog hypea, nisu donijeli ništa revolucionarno.

No, to ne znači da su kompanije izgubile interes za takvim nečim, pa se među njima sigurno najviše ističe Samsung sa svojim "YOUM" ekranom, a sada je i LG sa svojim pododjeljenjem LG Display predstavio svoj savitljivi OLED ekran, piše Info.ba.

Riječ je o 18-ičnom savitljivom OLED panelu, koji je uz to još i providan. OLED tehnologija zahtijeva znatno manje energije za prikaz slike, jer oni sami emituju svjetlost, čime se uklanja potreba za posebnim pozadinskim slojem osvjetljenja. To je svakako i velika prednost OLED-a nad ekvivalentnim LCD ekranima, jer mogu biti znatno tanji od njih.

Savitljivi ekrani mogu biti izuzetno prilagodljivi i lako prenosivi, a u ovom slučaju LG panel od 18-inča se može smotati u rolnu promjera 3 cm. Takođe, ovaj južnokorejski gigant tvrdi da mogu proizvesti ovaj panel sa dijagonalom od čak 50-inča, pa zamislite kako bi bilo zgodno imati jedan ovakav "zarolani" prenosni TV.

Slični ekrani, koji su i providni, uglavnom imaju problem sa mutnim providnim dijelovima, ali LG tvrdi da su i to poboljšali sa 30% propusnosti svjetla, za razliku od 10% na providnim LCD ekranima. Ipak, ne spominje se da li će bolja vidljivost uticati i na veću potrošnju energije, što može biti štetan faktor za ukupnu djelotvornost ekrana.

Naravno, u skorije vrijeme se ne očekuju bilo kakvi proizvodi koji bi koristili ovu vrstu ekrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije