Gadgets

Mentalni robot terapeut pomaže u borbi s depresijom

Mentalni robot terapeut pomaže u borbi s depresijom
Foto: N.N. | Mentalni robot terapeut pomaže u borbi s depresijom
N.N.

Šarmantni robot kao zamjena za pravog, živog terapeuta uz vas će biti od 0-24.

Robot koji "radi" kao mentalni terapeut Woebot putem Facebook Messengera sedmica ima dva miliona razgovora. Riječ je o chatbotu koji odgovara na pitanja, savjetuje i razgovara sa svakom osobom koja mu se javi.

Woebot bilježi povećanje broja osoba s kojima komunicira o njihovim problemima. Osnivačica robota terapeuta, dr. Alison Darey, rekla je kako umjetna inteligencija pomaže ljudima da se više otvore i progovore o svojim emocijama.

"Vrijednost Woebota je što se možete riješiti stvari koje vas tište, a da ne brinete što druga osoba misli i nemate strah od osuđivanja. Željeli smo napraviti emotivnu povezanost. Woebot radi sjajan posao za sve ljude koji su pod stresom i loše se osjećaju", istaknula je Darcy.

Woebot je počeo "raditi" u junu ove godine, a dizajniran je kako bi oponašao ljudske razgovore i primarno davao savjete, pružio suosjećanje i pomogao u podizanju samopouzdanja korisnika. Dostupan je korisnicima putem Facebook Messengera, uz besplatno razdoblje od dvije sedmice, nakon čega se razgovori naplaćuju.

Woebot se ponaša kao lični terapeut i pomaže ljudima da se nose s mentalnim izazovima, među kojima su depresija i anksioznost.

Putem Messengera, Woebot koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje prirodne i personalizovane komunikacije slične ljudskoj te nudi emotivnu podršku korisnicima.

 Koristi pitanja poput "Kakva je tvoja energija danas?" ili "Kako se osjećaš?", čime ohrabruje korisnike da otvoreno govore o emocijama.

Za razliku od pravog, živog terapeuta, chatbot je dostupan 0-24 sata dnevno na bilo kojem mjestu. Ipak, nisu svi oduševljeni ovim rješenjem.

Američko udruženje psihijatara izjavilo je kako privatnost korisnika na ovaj način nije zaštićena.

S druge strane, testiranja su pokazala da Woebot uspješno pomaže u liječenju poremećaja raspoloženja, doprinosi smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, a korisnici izjavljuju da osjećaju da chatbot u potpunosti saosjeća s njima.

(NN/zimo.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije