Gadgets

Novi Tesla smartfon kompanije Comtrade

Novi Tesla smartfon kompanije Comtrade
Novi Tesla smartfon kompanije Comtrade

Samo 6 mjeseci od pojave popularnog prethodnika sa oznakom 6, Comtrade je predstavio poboljšanu verziju ovog pametnog telefona – Tesla Smartphone 6.1.

Kompanija Comtrade je, samo šest mjeseci nakon lansiranja uspiješnog modela Tesla Smartphone 6, predstavila njegovog nasljednika – Tesla Smartphone 6.1. Ovaj uređaj dolazi sa dvostruko bržim procesorom, boljom kamerom, unapređenim Android operativnim sistemom i brojnim drugim poboljšanjima smještenim u elegantno kućište, a Telegraf je imao ekskluzivnu priliku da prvi u Srbiji testira novi Tesla smartfon.

Tesla Smartphone 6.1 dolazi u kompaktnoj kutiji u kojoj se nalazi sve što je korisniku potrebno: punjač, micro USB kabl, kvalitetne slušalice sa mikrofonom, uputstvo, ali i silikonska futrola i folija za zaštitu ekrana – dodaci koji se ne dobijaju ni uz mnogo skuplje modele.

Dizajn

Iako nosi identičnu oznaku kao njegov prethodnik, Tesla Smartphone 6.1 izgleda potpuno drugačije, jer je tanji, elegantniji i još više zaobljenih ivica. I već na prvi pogled i dodir, ostavlja utisak telefona mnogo više klase.

Kvalitet izrade kućišta je zaista impresivan, sve je čvrsto i kompaktno, ponajviše zbog metalnog rama i kaljenog stakla s prednje strane. Zadnji poklopac je izrađen od kvalitetne plastike, a kada se odstrani, omogućava lak pristup bateriji, kao i SIM i micro SD karticama.

Sa ekranom od pet inča, Tesla Smarpthone 6.1 komforno leži na dlanu, a lako se koristi čak i jednom rukom.

Sve ivice ovog telefona su zaobljene, a ističu se srebrnom bojom u skladu sa svojom metalnom izradom. Na donjoj ivici je smješten zvučnik, na desnoj tasteri za kontrolu zvuka i uključivanje telefona/ekrana, dok se na gornjoj ivici nalaze micro USB priključci i 3,5mm ulaz za slušalice.

Na pozadini je ugraviran Tesla logo, a tu je i kamera od 13 Mpix.

Ono što je karakteristično za ovaj uređaj jesu takozvani “soft” tasteri koji služe za navigaciju kroz operativni sistem, a koji su malo drugačiji u odnosu na ostale Android telefone. Dugme “home” je mali krug na sredini, dok su tasteri “back” i “more” skoro nevidljivi, a nalaze se s desne i lijeve strane svjetlećeg kruga koji ovom telefonu daje još impresivniji i moćniji izgled. Novi Tesla smartfon nema odvojeno dugme za nedavno korišćene aplikacije, već se do njih dolazi dužim pritiskom na taster “home”.

Ekran

Tesla Smartphone 6.1 dolazi s ekranom od pet inča i HD rezolucijom kao i kod prethodnika (720 x 1280 piksela). Međutim, ono što je karakteristično za ovaj model je OGS (One Glass Solution) tehnologija koja redukuje debljinu ekrana uklanjanjem dodatnog sloja stakla. Ovo omogućava nevjerovatno jasan prikaz i istovremeno smanjuje refleksiju, pa ovaj model može da se bez problema koristi i pod jakim osvjetljenjem.

Pored ovoga, Tesla Smartphone 6.1 podržava MiraVision opciju za podešavanje ekrana, što omogućava prilagođavanje boja u skladu sa potrebama i željama samog korisnika. Na raspolaganju su tri modaliteta slike: standard, vivid (živopisnije i jače boje) i user mode. User mode je manuelni mod u kojem korisnik može sam da izabere kontrast, saturaciju, osvjetljenost, oštrinu i temperaturu boja, a praksa nam je pokazala da su ove opcije prilično korisne jer smo uspjeli da podesimo ekran u skladu sa našim željama, kako bismo maksimalno uživali u multimedijalnim sadržajima koje Tesla Smartphone 6.1 pruža. Takođe, bitno je istaći da su ova podešavanja prilično jednostavna i da smo uz samo nekoliko klikova uspjeli da displej prilagodimo našem ukusu.

Još jedna posebna karakteristika modela Tesla Smartphone 6.1 je DragonTrail zaštita ekrana, ali i fabrički zalepljena zaštitna folija. Pored nje, u pakovanju se dobija još jedna zaštitna folija za ekran.

Moramo da priznamo – kvalitet slike nas je oduševio, a naročito oštrina, boje i detalji prikaza, iako je u pitanju HD rezolucija ekrana. Zbog svih navedenih karakteristika, ne možemo da ne pomenemo iskustvo gledanja video-snimaka i fotografija, kao i igranje video-igrica na ekranu ovakvog kvaliteta, jer ono donosi pravo uživanje.

Hardver

Tesla Smartphone 6.1 dolazi sa 64-bitnim procesorom koji ima osam jezgara, što je dvostruko više u odnosu na model koji se pojavio prije šest mjeseci. U pitanju je procesor MediaTek 6753 koji radi na 1,3 GHz, a hardver ovog uređaja nudi još i 2 GB radne memorije i 16 GB memorije za skladištenje koja može da se proširi memorijskom karticom do 32 GB.

Sve u svemu, performanse ovog pametnog telefona zaista su impresivne. Ni u jednom trenutku nismo primjetili nikakvo zastajkivanje, kočenje niti “bagovanje”, a prelazak s jedne aplikacije na drugu odigrava se skoro iste sekunde. Sve aplikacije koje smo instalirali – Facebook, WhatsApp, Netflix, YouTube, pa čak i VSCO kamere za obradu fotografija – rade besprjekorno.

Radna memorija je u prosjeku iskorišćena u iznosu od malo više od jednog gigabajta, tako da ni u jednom trenutku nismo imali utisak da će telefon naprasno usporiti s radom.

Ono što ovom uređaju daje ogromnu prednost u odnosu na telefone sličnog cjenovnog ranga jeste podrška za 4G konekciju koja je sada dostupna i u Srbiji. To znači da će surfovanje internetom, prisustvo na društvenim mrežama i preuzimanje aplikacija i muzike biti neuporedivo brži nego ikada prije. Primjera radi, za preuzimanje 10 megabajta podataka u prosjeku je dovoljno oko dvije sekunde.

Takođe, ovaj telefon je dual-SIM, što znači da ima podršku za dvije kartice, a takozvana “Dual Active” funkcija omogućava da oba broja budu dostupna u isto vrijeme i u svakom trenutku.

Kada je riječ o hardveru i performansama, jedno je sigurno – Tesla Smartphone 6.1 je neuporedivo brži i snažniji od uređaja istog, ali i višeg cjenovnog ranga.

Softver

Novi telefon kompanije Comtrade je ujedno i prvi koji dolazi sa Android Lollipop 5.1.1 operativnim sistemom. Ova verzija Androida donijela je brojna poboljšanja, kako u samom izgledu, tako i u optimizaciji, bržem radu i smanjenoj potrošnji baterije.

Prije svega, dizajn OS-a na modelu Tesla Smartphone 6.1 kreiran je u skladu sa Google-ovim “Material Design-om” koji internet gigant koristi za sve svoje servise i aplikacije.

Sa novim Tesla telefonom dolaze automatski instalirane aplikacije kao što je Swiftkey, najbolja tastatura za Android uređaje koja nudi pregršt opcija za prilagođavanje i brže kucanje, ali i naša Telegraf aplikacija. SwiftKey poboljšava podršku za kucanje na jezicima regiona, sa upotrebom aktuelne baze riječi i izraza. Korisnici nisu ograničeni na unapred instalirane jezike, već po želji i potpuno besplatno mogu da instaliraju veliki broj dodatnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije