Gadgets

Novi adver pogodio milione smartfona pod Androidom

Novi adver pogodio milione smartfona pod Androidom
Novi adver pogodio milione smartfona pod Androidom

VAŠINGTON - Više miliona smartfona moglo bi da bude pogođeno novim adverom (oglašivački program).

Taj adver je otkrio istraživač iz "Avasta", češke kompanije za izradu zaštitnih programa na internetu, u Plej storu, Guglovoj onlajn prodavnici mobilnih aplikacija za smartfone i tablete koji funkcionišu pod operativnim sistemom Android.

Adver, sakriven u raznim aplikacijima, ne bi trebalo da odmah ispoljava svoje dejstvo, a onda bi trebalo da objavljuje razne upozoravajuće poruke na ekranu smartfona, ukazujući na prepunu memoriju, prisustvo virusa ili rizičan sadržaj i pozivajući korisnika da se usmjeri na razne URL (veb adrese), očigledno lažne.

Avast je objavio da bi adver trebalo da bude sakriven unutar tri aplikacije: "durak" - kartaške igrice relativno popularne i preuzete oko 10 miliona puta, "IQ test" (ruska verzija) i "Ruska istorija".

Korisnici koji su preuzeli neku od te tri aplikacije su potencijalno pogođeni tim adverom.

Tri aplikacije potiču sa tri različite strane, tako da je teško utvrditi kako i zašto je došlo do prisustva advera unutar njih.

"Gugl" je odmah uklonio sporne aplikacije iz svoje prodavnice, a sada je ostalo da se utvrdi da li su samo one pogođene tim adverom i to očigledno dovodi u pitanje bezbjednost unutar "Guglove" prodavnice, objavljeno je danas na veb sajtu zone-numerique.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije