Gadgets

Srbin napravio revolucionarni punjač za smartfone

Srbin napravio revolucionarni punjač za smartfone
Srbin napravio revolucionarni punjač za smartfone

Zamislite situaciju u kojoj će mali uređaj puniti naše pametne telefone samo uz pomoć vlage iz vazduha, dok će istovremeno proizvoditi čistu vodu.

Tim sa MIT univerziteta došao je do otkrića koji će omogućiti proizvodnju takvog uređaja veoma jednostavno i jeftino.

Tim su činili Nenad Miljković, porijeklom sa ovih prostora, i Evelin Vang. Istraživanjem je otkriveno da kapljice vode dobijaju naelektrisanje kada se spontano odvoje sa vodootpornih površina tokom kondenzacije.

U istom ispitivanju je otkriveno da se mala količina naelektrisanja koja nastaje u tom procesu može iskoristiti za punjenje raznih elektronskih uređaja, prenosi Telegraf.

Da bi to naelektrisanje bilo iskorišćeno dovoljne su dvije tanke metalne pločice između kojih se odbijaju kapljice vode. Ako se te pločice, od aluminijuma ili bakra, povežu u strujno kolo, razlika potencijala bi se mogla koristiti za punjenje određenih uređaja.

Međutim, kao i kod svake nove tehnologije, i kod ove ima određenih problema.

Jedan od njih je što je sistem jako spor. Naučnici pretpostavljaju da bi za potpuno punjenje baterije, prosječnog pametnog telefona, bilo potrebno oko 12 sati. Drugi problem je taj što se ovaj proces oslanja na kondenzaciju i vlagu u vazduhu. To znači da se ovakvi sistemi mogu koristiti samo u područjima sa velikom vlagom, poput obala rijeka i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije