Gadgets

Uskoro stiže osvježeni MacBook Pro (VIDEO)

Uskoro stiže osvježeni MacBook Pro  (VIDEO)
Uskoro stiže osvježeni MacBook Pro (VIDEO)

Apple je medijima poslao pozivnice za konferenciju koju će 27. oktobra održati u Cupertinu i na kojoj bi Tim Cook trebao predstaviti nove računare.

Glasine kažu kako možemo očekivati nove MacBook Pro i Air prijenosnike, nove modele stolnih računara iMac, kao i novi model 5K monitora, a možda nas Apple iznenadi i s još nekim gadgetom poput novih iPadova.

Najzanimljivijim modelom čini se novi MacBook Pro od kojeg ne treba očekivati neke revolucionarne novitete te će, osim boljeg hardvera, iznad tastature navodno imati i dinamičnu OLED kontrolnu traku osjetljivu na dodir putem koje će se moći upravljati raznim opcijama.

Prema informacijama koje su jučer objavljene na The Wall Street Journalu čini se kako Apple velike promjene u svojim prijenosnicima planira za 2018. godinu te bi u saradnji s australskom kompanijom Sonder Design (odnosno neke glasine kažu kako bi Apple mogao kupiti ovu kompaniju), MacBookovi predstavljeni za dvije godine trebali imati tastature koje će za svaku tipku imati mali e-ink ekran na kojem će se moći izmjenjivati slova, znakovi, smajlići i slično.

Npr. samo za pisanje u Wordu, na ovoj tastaturi može se prikazivati standardan raspored tipki kao i na današnjim tastaturama, ali prilikom rada u Photoshopu samo jednim klikom miša ili pritiskom na jednu tipku, prikaz na tastaturi promijenio bi se u brojke, aslova promijeniće se u kratice za PS.

 Na isti način prikaz na tastaturi jednostavno će se moći mijenjati kako bi odgovarao određenim jezicima, igrama (umjesto brojeva i slova, u 'pucačinama' na tastaturi bi se mogle prikazivati slike oružja koje se aktivira pritiskom na tu tipku) i slično te postoje broje mogućnosti na koje bi se ovakve 'tastature  budućnosti' mogle iskoristiti.

Naravno, kao i često puta do sada, treba napomenuti kako je riječ o glasinama koje iz Applea ne žele komentarisati tako da ćemo trebati sačekati još puno vremena kako bi saznali jesu li ove informacije tačne ili je riječ o lažnim glasinama.

No, bez obzira na Apple, Sonder Design već je predstavio ovakvu tastaturu koja se trenutno može prednaručiti, a njena bi prodaja trebala početi do kraja ove godine po cijeni od 199 dolara. 

(NN/dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije