Hardware

Deset zanimljivosti o legendarnom računaru Apple-1

Deset zanimljivosti o legendarnom računaru Apple-1
Deset zanimljivosti o legendarnom računaru Apple-1

Na današnji dan prije 41 godinu Stiv Vozniak testirao je prototip koji će postati računar Apple-1. Evo deset zanimljivih činjenica o mašini koja je ušla u istoriju.

1) Vozniak je prvi prototip računara Apple-1 napravio na osnovu Motorolinog procesora 6800 koji je koštao 175 dolara. Kad je tim bivših Motorolinih inženjera ponudio procesor MOS 6502 po cijeni od 25 dolara, Vozniak je prilagodio sistem jeftinijem čipu kako bi Apple-1 bio dostupniji.


2) Radni takt procesora bio je tek 1,023 MHz, RAM kapaciteta četiri KB bilo je moguće proširiti do osam ili 48 KB. Dodatno sučeljenje za kasete omogućavalo je spremanje programskih podataka. To je bila prethodnica floppy diska.

3) Apple-1 sastojao se od jedne matične ploče s oko 60 čipova, u potpunosti sastavljene. U to vrijeme računari nisu isporučivana sastavljena i sastojala su se više od više sklopovskih pločica.

4) Iako je dolazio s prethodno sastavljenom matičnom pločom, to je bilo sve. Vlasnici su morali napraviti vlastito kućište.

5) Vozniak je u matičnu ploču ugradio podršku za CRT televizore - novitet u to vrijeme - kao i podršku za tastaturu i izvor napajanja. Sve su to kupci morali nabavljati sami dodatno.

6) Vozniak je dizajn za Apple-1 ponudio svom tadašnjem poslodavcu, kompaniji Hewlett-Packard, ni manje ni više nego pet puta. Svih pet puta dobio je odbijenicu.

7) Za Apple-1 je 1977. izdana je prva igra u svijetu Zvjezdanih staza. Prodavana je na kasetama za pet dolara.

8) Stive Džobs bio je taj koji je nagovorio Vozniaka da pokuša prodavati svoj računar. Vozniak ih je ručno sastavio 200 i prodao sve osim 25 komada.

9) Veleprodajna cijena Applea-1 bila je 500 dolara, maloprodajna 666.66. Zašto? Pa, Vozniaku su se sviđali brojevi koji se ponavljaju. Kad su dogovorili veleprodajnu cijenu, dodali su trećinu i zaokružili na 666.66. Vozniak dan-danas tvrdi kako nisu znali za religijske konotacije koje u hršćanstvu ima broj 666. Najveća cijena koju je Apple-1 postigao bila je 905 hiljada dolara, za koliko je funkcionalna mašina prodata na aukciji 2014.

10) Od juna 2015. preostalo je samo 66 primjeraka računara Apple-1, po podacima iz registra online Apple-1. Vozniak je bio jedini u Appleu osposobljen za tehničku podršku za taj računar, pa su korisnike nagovarali na prelaz na Apple II, a veliki broj izvornih Applea-1 bio je uništen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije