Hardware

Finci uvode novi olimpijski sport: Bacanje telefona u dalj (VIDEO)

Finci uvode novi olimpijski sport: Bacanje telefona u dalj (VIDEO)
Finci uvode novi olimpijski sport: Bacanje telefona u dalj (VIDEO)

Znate i sami koliko je ustvari kratak rok trajanja mobilnih uređaja. Kao da u sebi imaju ugrađenu malu bombu, otkažu poslušnost upravo kad im istekne garancija, odnosno nekoliko dana nakon što istekne ugovor s mobilnim operaterom.

Oni malo manje sretniji su prisiljeni i ranije mijenjati mobitel, jer ga je “ubio” virus ili baterija ne može izdržati ni nekoliko sati, a kamoli cijeli dan. A kada nabavimo novu igračku, zaboravimo na onu staru, pa ona u većini slučajeva završi na dnu neke ladice. Finci su smislili način kako tome doskočiti, a pritom se i zabaviti…

Finci se inače smatraju kao jednim od mobilno najosvještenijih naroda, čemu je uvelike kumovala Nokia i njena “connecting People” filozofija. Koliko su daleko otišli u svojoj osviještenosti govori i već 15 godina dugo takmičenje u bacanju mobilnih telefona. Spojiili su ugodno s korisnim, pa im stari mobilni prije nego završe u reciklažnom dvorištu služe kao sportski rekviziti.

Prvo takmičenje je organizovano 2000. godine pod nazivom Mobile Phone Throwing, a od tada do danas svake godine bilježe sve veći broj sudionika. Pravila su i više nego jednostavna, a glavno je ono koje kaže: pobjednik je onaj koji najdalje baci mobilni. Pritom će razbijene komade mobitela skupiti vrijedni volonteri i baciti u reciklažne kante.

Posljednjih godina takmičenje se održava krajem avgusta u Savonlini u jugoistočnoj Finskoj, a svake četiri godine održava se i Svjetsko prvenstvo. Naravno, bilježe se i najbolji rezultati, rekorder u muškoj konkurenciji je Riku Haverinen, koji je mobilni bacio 97,73 metra, dok je kod žena najbolja Åsa Lundgren sa 40,41 metar. Osim u Finskoj, posljednjih godina svoja prvenstva počeli su organizovati i SAD, Češka, Belgija i Lihtenštajn.

Pobjednik takmičenja dobiva, a što drugo, nego novi mobitel. A mobiteli koji se bacaju na takmičenju su originalni modeli zajedno sa baterijom i njih osigurava organizator. Nije dozvoljeno bacanje svog mobitela. Bez brige, ako se odlučite put Finske isprobati svoje bacalačke sposobnosti, dovoljno je mobitela između kojih ćete moći odabrati onaj koji vam najboje leži. I nakon 15 godina među bacačima postoje dvije struje, jedni tvrde kako dalje leti teži mobitel, a drugi tvrde suprotno. Što vi mislite?

(N.N./Tehnoklik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije