Hardware

Qualcomm Snapdragon X Elite sporiji 20 odsto od Apple M3

Qualcomm Snapdragon X Elite sporiji 20 odsto od Apple M3
Foto: Pixnio | Qualcomm Snapdragon X Elite sporiji 20 odsto od Apple M3

​Najnoviji testovi, prvih računara na bazi Snapdragon X Elite procesora koji su se pojavili u GeekBench 6 bazi, pokazuju da je zaostatak za Apple M3 modelima još uvijek veliki.

Pošto su se pojavili prvi laptop računari sa Qualcomm Snapdragon X Elite procesorima i njihovi rezultati u Geekbench 6 bazi performansi, primjećene su dvije verzije ovog procesora. Jedna sporija sa manjom potrošnjom i druga verzija visokih performansi sa značajno većom potrošnjom energije. Međutim, zaostatak za Apple M3 konkurencijom je još uvijek tu i evidentno je veliki.

Jedan od računara bio je Lenovo laptop sa oznakom procesora X1E78100. Najveća radna frekvencija je iznosila 3.4 GHz. Najbolji rezultat pojedinačnog jezgra koji je postigao na testu iznosi 1628 poena, dok je multi-core test ostvario 11392 poena.

Drugi Qualcomm prototip računara je koristio procesor sa oznakom X1E80100. Najviša ostvarena radna frekvencija iznosi 4 GHz, a najbolji zabilježeni rezultat pojedinačnog jezgra se zaustavio na skoru od 2574 poena. U režimu rada svih jezgara je ostvaren rezultat od 12562 poena, što je evidentno bolje od prethodnog, slabijeg modela.

Jači model procesora povlači 80 W električne energije i koristi jače rashladno rješenje koje uključuje sistem dvostrukih ventilatora, dok slabiji koristi kuler sa samo jednim ventilatorom obzirom da troši osetno manje energije, svega 23 W.

Analizirajući dobijene rezultate i poredeći ih sa Apple M3 konkurencijom u MacBook Pro varijanti, zaostatak brže Snapdragon X Elite verzije iznosi skoro 20 odsto, prenosi "gizmochina".

Iako je brzinska razlika još uvijek osjetna u korist Apple procesora, zaostatak je evidentno manji i osjetnije smanjen u odnosu na prošlu generaciju Snapdragon 8cx serije. Evidentno je da Qualcommu nedostaje još malo performansi da bi uhvatio glavnog konkurenta na ovom dijelu tržišta.

Za utjehu je da performanse mogu biti dosegnute obzirom da se špekuliše kako Snapdragon X Elite uz odgovarajuće hlađenje može i do frekvencije od 4.3 GHz, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije