Hardware

Samsung testira dvije verzije čipa sa različitim brojem CPU jezgara

Samsung testira dvije verzije čipa sa različitim brojem CPU jezgara
Foto: Twitter / Printscreen | Samsung testira dvije verzije čipa sa različitim brojem CPU jezgara

​Samsung navodno sprema iznenađenje za svoj predstojeći Exynos 2500 čip, koji će možda doći u dve verzije za različite namene, sa drugačijim brojem CPU jezgara.

Predstojeći Samsung Exynos 2500 čipset bi trebalo da pokreće sljedeću Galaxy S25 seriju telefona, možda samostalno, možda uz Snapdragon 8 Gen 4, i to je ono što smo očekivali, ali ono što nismo je da će on vjerovatno imati dvije verzije. Naime, Samsung navodno testira ovaj čipset u dvije verzije sa različitim brojem CPU jezgara, od kojih bih obje trebalo da budu u upotrebi.

Jedna verzija navodno ima desetojezgarni CPU, dok druga, nešto slabija ima arhitekturu sa osam jezgara, ali i dalje nema detaljnijih informacija o njihovom rasporedu u klasterima. Međutim, insajder koji i dijeli ove informacije @OreXda, ranije je spomenuo da Samsung testira desetojezgarni Exynos koji sadrži Cortex-X5 jezgro, čija bi frekvencija trebalo da bude između 3,20 i 3,30 GHz.

Jača, odnosno ona verzija sa većim brojem jezgara navodno će pokretati veće Sasmung proizvode, kao što su tableti ili čak prenosni laptop računari. Iako su ovo nezvanične informacije, s obzirom na to da će Samsung Galaxy Book 4 Edge navodno imati Snapadragon X Elite procesor, nije teško povjerovati da kompanija želi da uđe i na tržište prenosnih računara sa sopstvenim čipovima.

Ipak, da bi to postigla Exynos 2500 mora biti veoma sposoban čipset, a ako je sudeći po glasinama, izgleda da je na dobrom putu jer ovaj čip navodno može da nadmaši Snapdragon 8 Gen 3 i u CPU i u GPU preliminarnim testovima.

Dodatna informacija o predstojećem čipu je i to bi njegova osmojezgarna verzija mogla da krene istim putem kao Dimensity 9300 kompanije MediaTek, odbacujući energetski efikasna jezgra i fokusirajući se samo na ona velika, odnosno jezgra visokih performansi.

To znači da bi Exynos 2500 mogao da ima samo P-jezgra u konfiguraciji 4 + 4, pružajući nevjerovatne dobitke u višejezgarnim performansama u poređenju sa ovogodišnjim Exynos 2400 čipom, ali po cijenu energetske efikasnosti, a nezvanično i po cijenu potencijalno viših temperatura pri redovnoj upotrebi. To može da bude prilično rizično, jer je Exynos i bez takve arhitekture imao problema u funkcionisanju.

Koliko su ove informacije tačne, niko ne može da zna, ali Samsung definitivno ide ka tome da smanjuje svoju zavisnost od kompanije Qualcomm i njenih čipova, prebacujući se na sopstveni razvoj čipseta. Ipak, za to će biti potrebno neko vrijeme, kako bi povratio svoj ugled s obzirom na negativne reakcije potrošača zbog prethodnih Exynos lansiranja koji se nisu pokazali u najboljem svjetlu, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije