Hardware

Stiže najveći 3D printer na svijetu (VIDEO)

Stiže najveći 3D printer na svijetu (VIDEO)
Stiže najveći 3D printer na svijetu (VIDEO)

Za vikend bi u italijanskoj provinciji Rieti trebao biti i zvanično predstavljen "najveći 3D printer na svijetu", visok čak 12, a širok 6 metara na kojem je radio WASP, italijanska kompanija koja se bavi razvojem tehnologije 3D printanja.

Kako tvrde iz ove kompanije, printer nazvan “Big Delta” bit će korišten za izradu ekstremno jeftinih stambenih objekata, a kako bi to i izveli, WASP ga je opremio tako da pri izradi domova može koristiti lokalne materijale, kao što je glina. Uprkos njegovoj veličini, Big Delta savršeno funkcioniše koristeći manje od 100 vati energije.

Pretpostavlja se da će ovakav printer dobro doći područjima pogođenim prirodnim katastrofama. Međutim, ovakva tehnologija izrade domova može pomoći i pri zadovoljavanju sve većih potreba svjetskog stanovništa za jeftinim krovom nad glavom. Naime, sudeći prema jednom UN-ovom izvještaju, u narednih 15 godina na dnevnoj bazi morat će biti izgrađeno 100.000 novih domova kako bi se udovoljilo potrebama rastuće ljudske populacije.

U priloženom videu možete pogledati kako izgleda sastavljanje Big Delte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije