Hardware

Uskoro će računari udvostručiti brzinu

Uskoro će računari udvostručiti brzinu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Uskoro će računari udvostručiti brzinu

Zamislite da vaš laptop radi duplo brže bez nadogradnje hardvera, već samo primjenom pametnijih softverskih algoritama - to će biti uskoro moguće, najavio je tim koji stoji iza istraživanja, sa Univerziteta u Kaliforniji.

Njihova saznanja imaju ogroman potencijal, ne samo za povećanje performansi hardvera, već i za povećanje efikasnosti i značajno smanjenje potrošnje energije.

Nazvan simultano i heterogeno multithreading (SHMT), inovativni proces koristi prednost činjenice da se savremeni telefoni, računari i drugi uređaji obično oslanjaju na više od jednog procesora da bi razmišljali.

“Ne morate da dodajete nove procesore, jer ih već imate”, kaže računarski inženjer Hung-Vei Ceng.

Iako se termin procesor i dalje koristi za opisivanje mozgova modernih hardverskih uređaja, obično postoji kombinacija više procesora koji rade zajedno: jedan za grafiku koja se zove jedinica za obradu grafike, kao i jedan za mašinsko učenje koji se zove jedinica za obradu tenzora. Oslanjanje na specijalizovane procesore svakako ima svoje prednosti, jer oni mogu biti projektovani za specifične zadatke. Izvršavanje koda za pokretanje programa za tabelarne proračune se ne vrši na potpuno isti način kao izvršavanje koda za generativni AI tekstualni bot. Loša strana je što se mogu desiti uska grla dok se podaci miješaju između različitih jedinica, što utiče na brzinu i efikasnost kojom se zadaci mogu završiti. Pokretanjem više podzadataka istovremeno, u više procesora, istraživači se nadaju da će povratiti izgubljeno vrijeme i energiju, piše Science Alert. U porcesu istraživanja korišćenjem simultanog i heterogenog višenitnog rada zabilježena je 1,95 puta veća brzina, dok je potrošnja energije smanjena za 51 odsto.

“Ukorijenjeni modeli programiranja se fokusiraju na korišćenje samo najefikasnijih procesorskih jedinica za svaki region koda, nedovoljno iskorišćenja procesorske snage u heterogenim računarima”, pišu istraživači.

Istraživači priznaju da postoje značajni izazovi koje treba prevazići u smislu sjeckanja računarskih poslova koje će obavljati različiti tipovi procesora, a zatim kombinovanja svega bez ikakvog usporavanja.

“Konvencionalni homogeni simultani višenitni hardver ne mora da se nosi sa osiguranjem kvaliteta”, pišu istraživači navodeći da nasuprot tome, SHMT mora da obezbijedi kvalitet zbog potencijalne neusklađenosti preciznosti osnovnih arhitektura, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije