Internet

10 zemalja sa najbržim internetom

10 zemalja sa najbržim internetom
10 zemalja sa najbržim internetom

Svjetski prosjek učitavanja veb stranice iznosi 6.3 megabita u sekundi. Ovaj broj odnosi se na to koliko miliona bitova podataka može da bude prebačeno u sekundi.

Uprkos tome što je ova brzina dovoljna za korišćenje servisa poput Netfliksa ili slanje elektronske pošte, i dalje je prilično spora.

Prema rezultatima istraživanja internet provajdera Akami Technologies, ovo je 10 zemalja sa najbržim internetom.

10. Finska - 17.1 mbps

Finsko Ministarstvo transporta i komunikacija izborilo se 2010. godine za to da brzina internet konekcije svakog stanovnika ove zemlje iznosi najmanje 1 mbps. Kao što se može vidjeti prema priloženom, ovaj broj danas je višestruko veći.

9. Češka - 17.8 mbps

Češka bilježi rast brzine od 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ova brzina nešto je više od onoga što se u SAD smatra prosjekom, odnosno gledanjem HD video sadržaja i surfovanja internetom bez bilo kakvog usporavanja.

8. Holandija - 17.9 mbps

Prema izvještaju iz 2014. godine, ova zemlja može se pohvaliti najvećim brojem domaćinstava koja koriste internet u okviru Evropske unije.

7. Japan - 18.2 mbps

Japan je jedna od zemalja koje trenutno rade na superbrzom internetu od 100 gbps. U međuvremenu, japanski provajder So-net nudi 2 gbps interneta, što je dvostruko više u odnosu na Google Fiber i što ga čini jednom od najbržih komercijalno dostupnih internet usluga.

6. Litvanija - 18.3 mbps

Brzina interneta u Litvaniji trenutno je triput veća od globalnog proseka-

5. Švajcarska - 18.7 mbps

Ova zemlja zabilježila je rast od 25 odsto u osnosu na prethodnu godinu.

4. Hongkong - 19.9 mbps

Ova zemlja bila je prva u svijetu koja je 2013. godine dosegla brzinu od 60 mbps.

3. Švedska - 20.6 mbps

Švedska bilježi rast od 32 odsto u odnosu na 2015. godinu, a korisnici zbog dobrog protoka rijetko imaju smetnje sa kašnjenjem i ‘sjeckanjem’, čak i u slučajevima kada je odjednom aktivirano nekoliko aplikacija.

2. Norveška - 21.3 mbps

Norveška može da se pohvali najvećim rastom brzine interneta u odnosu na prethodnu godinu – 68 odsto. Primjera radi, korisnici na ovoj brzini mogu neometano odjednom da objavljuju i skidaju po 5 fotografija visoke rezoucije.

1. Južna Koreja - 29 mbps

Stanovnici Južne Koreje uživaju u čarima najbržeg interneta na svijetu, sudeći prema izveštajima provajdera Akami. Sa 29 mbps, internet je ovde 4,6 odsto brži u odnosu na svetski prosek. Za preuzimanje filma od 5GB, tako bi na primer bilo potrebno oko tri minuta.

Iako više od 80 odsto domaćinstava ima pristup internetu, korisnici se suočavaju sa visokim stepenom cenzure, bar sudeći prema izveštaju neprofitne organizacije Freedom House iz 2015. godine.

(Business Insider)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije