Internet

Evo koliko Google plaća Apple-u da bi bio podrazumijevani pretraživač u Safariju

Evo koliko Google plaća Apple-u da bi bio podrazumijevani pretraživač u Safariju
Foto: Pixabay | Evo koliko Google plaća Apple-u da bi bio podrazumijevani pretraživač u Safariju

Google je platio 20 milijardi dolara Apple-u kako bi ostao podrazumijevani pretraživač u Safariju, otkriveno je u dokumentima koji su se pojavili tokom antimonopolskog spora sa Ministarstvom pravde SAD.

Ovaj sporazum izazvao je veliku pažnju javnosti i postao ključan deo tekućeg sudskog procesa, u kojem se Google optužuje za monopolističko ponašanje na tržištu pretraživača.

Detalji ove velike finansijske transakcije su otkriveni tokom suđenja, gdje je navedeno da Google izdvaja 36% svojih prihoda ostvarenih pretraživanjem na Safariju za Apple. Ova informacija oslikava koliko je značajan ovaj dogovor za poslovanje Google-a, kao i njegovu dominantnu poziciju na tržištu.

Tokom svedočenja u oktobru, Satja Nadela, CEO Microsofta, kritikovao je ovaj sporazum tvrdeći da onemogućava drugim pretraživačima da konkurišu. Microsoft je pokušao da pregovara sa Apple-om o kupovini Binga, ali je Apple odbio, navodeći da Bing ne može da se meri sa Google-om po pitanju kvaliteta i sposobnosti.

Promjene su na vidiku u Evropi zahvaljujući Aktu o digitalnim tržištima (DMA), koji zahtjeva od Apple-a da omogući korisnicima da izaberu svoj podrazumevani pretraživač prilikom podešavanja uređaja. Ova regulativa predstavlja značajan korak ka većoj konkurentnosti i izboru za korisnike.

Kraj suđenja očekuje se krajem ove nedjelje, a presuda će biti donesena tokom 2024. godine. Ukoliko Google izgubi spor, to bi moglo da dovede do raskida sporazuma sa Apple-om, što bi moglo imati dalekosežne posljedice za tržište pretraživača, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije