Internet

Porast sajber prijetnji u SAD

Porast sajber prijetnji u SAD
Porast sajber prijetnji u SAD

VAŠINGTON - Saboteri, špijuni i lopovi proširuju svoje kompjuterske napade na osjetljivu internet infrastrukturu u SAD, narušavajući američko bogatstvo i bezbjednost tokom vremena, navedeno je u najnovijem izvještaju američke obavještajne službe.

U godišnjem izvještaju o procjeni prijetnji, kancelarija direktora državne obavještajne službe navodi da je razaranje infrastrukture katastrofalnih razmjera malo vjerovatno, ali postavlja sajber napade ispred terorizma na listi opasnosti sa kojima se država suočava, prenio je AP.

"Sajber prijetnje državnoj i ekonomskoj bezbjednosti SAD u porastu su po frekvenciji, obimu, sofisticiranosti i ozbiljnosti uticaja", stoji u izvještaju.

"Umjesto scenarija 'sajber Armagedona' po kojem se onesposobljava čitava američka infrastruktura mi vidimo nešto drugačije. Mi predviđamo niz sajber napada manje do srednje jačine iz niza izvora tokom vremena, koji bi nanijeli kumulativnu štetu američkoj ekonomskoj konkurentnosti i državnoj bezbjednosti", ističe se u izvještaju.

Zvaničnici su naročito zabrinuti da bi hakeri mogli da nastoje da izmijene ili unište ključne podatke na način koji bi minirao finansijska tržišta i poslovno povjerenje.

Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja su u vrhu država kada je riječ o sajber prijetnjama, procjenjuje se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije