Internet

Portal Nezavisnih pod napadom hakera

Portal Nezavisnih pod napadom hakera
Portal Nezavisnih pod napadom hakera

BANJALUKA - Portal "Nezavisnih novina" se čitavo poslijepodne nalazi pod napadom hakera, tako da je čitaocima povremeno otežan pristup našim sadržajima.

Pod DDoS napadom smo bili u periodu od 13:15 do 14:15, kada su naši sadržaji bili nedostupni za neke korisnike servisa i aplikacija.

Tehnička služba je uspjela u prvim minutama napada da otkrije nepravilnosti na mreži i da započne sa uklanjanjem na vrijeme. Napad je dolazio sa svih kontineta, sa više hiljada IP adresa, bio je i još je veoma snažan.

Dok pišemo ovu vijest napad još traje i na momente dolazi do poteškoća u radu.

Izvinjavamo se čitaocima na neugodnostima kojima su bili izloženi, a redakcija portala će učiniti sve da kvalitetom i dalje zadrži vašu pažnju.

DDOS napad

DDoS  napad (Distributed Denial of service) je pokušaj napadača da učini web server nedostupnim korisnicima kojima je on namijenjen; on onesposobljava mrežu, računar ili neki drugi dio infrastrukture na taj način da ih korisnici ne mogu koristiti.

Iako djeluje kao da iza DDoS-a stoji grupa ljudi sa željom da onesposobi ciljani kompjuter, istina je da je to u najvećem broju slučajeva jedan zlonamjerni korisnik koji traži druge korisnike na Internetu preko kojih vrši napade, a da oni toga nisu ni svjesni. Dakle, zločinac traži ranjive sisteme na Internetu (one koji imaju poznate sigurnosne propuste, nemaju ažurirane antivirusne programe ili ih uopšte nemaju).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije