Internet

Provjerite da li su hakeri "upali" na vaš Facebook profil

Provjerite da li su hakeri "upali" na vaš Facebook profil
Foto: Ilustracija | Provjerite da li su hakeri "upali" na vaš Facebook profil

Da li hakeri mogu da vide posljednju osobu koju ste pratili na Facebooku ili neku staru fotografiju na kojoj ste označeni? Nažalost, odgovor je da.

U petak je ova društvena mreža saopštila da je je nekoliko miliona računa na Facebooku hakovano, ali ono što je dobra vijest jeste da nisu mogli da pristupe osjetljivim informacijama poput vaše lozinke ili finansijskih informacija, prenosi "Gadgets".

Međutim ono čemu su hakeri imali pristup i zbog čega biste trebali da se osjećate nesigurnim i zabrinutim jesu informacije o vašem polu, bračnom statusu, mjestu rođenja i drugim informacijama. 

Facebook je brzo omogućio korisnicima da provjere čemu su hakeri to pristupili i saopštio kako je problem sada riješen. 

Kompanija je napravila WEB PLATFORMU koju njihovih 2 milijarde korisnika širom svijeta mogu koristiti kako bi provjerili jesu li hakeri pristupili njihovom nalogu, te da ako je tačno, koje su to informacije ukradene. Stranica će takođe pružati smjernice o tome kako pronaći sumnjive poruke ili tekstove. 

Facebook će takođe direktno slati poruke osobama koje su pogođene hakerskim napadom.

Hakeri još pristupaju imenima, e-mail adresama ili telefonskim brojevima, kojoj religiji pripadate, gdje trenutno živite, koje jezike govorite, posljednjih deset mjesta koje ste posjetili i stranice koje pratite, kao i 15 posljednjih pretraživanja.

Iz Facebooka su potvrdili i da je dodatnih milion računa pogođeno ali da hakeri nisu dobili nikakve informacije od njih, te su dodali kako ovaj hakerski napad istražuje FBI.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije