Internet

TikTok ima novu uslugu

TikTok ima novu uslugu
Foto: Unsplash/Ilustracija | TikTok ima novu uslugu

TikTok je na mala vrata lansirao svoju novu društvenu mrežu Notes, koja će svojom uslugom konkurisati Instagramu.

Prvobitno se usluga testirala u Australiji i Kanadi. Sadržava fotografije i tekst. Portparol TikToka pojasnio je kako je Notes prostor rezerviran za fotografski i tekstualni sadržaj kako bi korisnici koristili i podijelili svoju kreativnost. Prosječnoj osobi Notes dosta nalikuje na Instagram, iza kojeg stoji Meta, piše Guardian.

Nije potrebno izraditi novi korisnički račun, već se može koristiti postojeći TIkTok račun. Kompanija je prošle sedmice naznačila korisnicima svoje aplikacije da će se, osim ako se sami ne odluče za suprotno, njihove postojeće ili buduće objave s TikToka prikazivat i u Notesu, no ova stavka nije implementirana odmah prilikom lansiranja u četvrtak.

Na Notesu se mogu objavljivati fotografije s opisom. Za razliku od Instagrama, korisnik će moći objaviti i naslov fotografije, a ne samo opis. Za sada izgleda kao tipičan prostor za popunjavanje na društvenim mrežama, odličan za meme sadržaj, ali to će se vjerovatno promijeniti što ga više ljudi bude koristilo, počelo pratiti svoje prijatelje i kad se uključe kreatori sadržaja. Notes ima tab koji prikazuje osobe koje pratite i za one koji prate vas, te će koristiti tipičan TikTokov algoritam koji pomoću lajkova determiniše šta korisnik želi vidjeti.

Kada se detaljnije uporedi s Instagramom, ipak se ističe činjenica da, za razliku od Instagrama, nema opciju storyja. Objavljenje fotografije ostaće na profilu bez vremenskog ograničenja.

Iz TikToka za sada nisu rekli ništa o tome kad će njihova nova društvena mreža biti dostupna izvan Australije i Kanade. Trenutno je Notes dostupan samo za preuzimanje i ograničeno testiranje u ove dvije države. Nije posve jasno zašto su ove dvije države odabrane za prvobitno lansiranje, no u Guardianu navode kako tehnološke kompanije često uvode nove značajke ili usluge u zapadnim zemljama s manjim brojem stanovnika kako bi ih testirali prije šireg predstavljanja na većim tržištima ili na tržištima poput Evropske unije gdje postoji stroga regulacija.

U ovako ranoj fazi, teško je reći je li Meta zabrinuta zbog ovog postupka. Meta često i sama ‘usvaja’ značajke svojih konkurenata poput Snapchata i TikToka, te su do sada u tome uvijek bili uspješni. Guardian je već ranije izvijestio da je Instagram prestigao TikTok u broju preuzimanja aplikacije, nakon uspjeha Reelsa koji je klon TikToka unutar aplikacije. Instagram ima više aktivnih korisnika (1,5 milijardi u odnosu na TikTokovih 1,1 milijardu), ali podaci pokazuju da korisnici TikToka provode više vremena na aplikaciji od korisnika Instagrama (95 minuta dnevno u odnosu na 62), prenosi Poslovni dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije