Istorija

Vjerovali ili ne, policija je ženama na plaži “uzimala mjere”

Vjerovali ili ne, policija je ženama na plaži “uzimala mjere”
Foto: ibrary of Congress | Vjerovali ili ne, policija je ženama na plaži “uzimala mjere”

Žene su tokom vise vijek na kupanje išle u nezgrapnoj odjeći poput dugih haljina ili razno raznih nepraktičnih odijevnih kombinacija.

Žene su tokom vise vijek na kupanje išle u nezgrapnoj odjeći poput dugih haljina ili razno raznih nepraktičnih odijevnih kombinacija.

Ta je odjeća trebala pokriti što veći dio ženskog tijela, osobito poprsje i udove.

Australijska plivačica ostala u šoku!

Promijene u plivačkom sportu, ali i kupaćim kostimima donijela je slavna profesionalna australijska plivačica Annette Kellerman koja se proslavila i kao glumica u holivudskim filmovima. Kada je stigla u Sjedinjene Države u prvoj deceniji 20. vijeka, ostala je u šoku, kada ju je policija uhapsila uz obrazloženje da je u neprimjerenom kupaćem kostimu. Toga dana je bila odjevena u jednodijelni kupaći kostim koji je bio tijesno pripijen uz tijelo.

Nakon hapšenja sudija ju je oslobodio optužbe jer je sasvim argumentovano izjavila da kao profesionalna plivačica teško može plivati u širokom i nepraktičnom kupaćem kostimu jer joj on ne daje slobodu pokreta i tako ne može postići željeni rezultat.

Kako su žene u ono vrijeme teško mogle plivati upravo zbog ovakvih suludih kostima, sudija je prihvatio njeno obrazloženje i ubrzo ju je oslobodio. Ipak, ju je brižno savjetovao da kada ubuduće bude išla plivati da se obavezno ogrne ručnikom te da ga skine neposredno prije ulasku u vodu.

Ovaj šok australijske plivačice svjedoči o znatno liberalnijoj Australiji po pitanju otkrivanja ženskog tijela, barem tokom plivanja.

Nonsens vunenih kupaćih kostima

Ovaj će događaj uticati na promijene u ženskim kupaćim kostimima, no prije nego što dođe do liberalizacije proći će još dosta vremena. Početkom 20. vijeka u modi su bili uglavnom pleteni kupaći kostimi koji su bili nepraktični pogotovo jer vuna u vodi postaje teška, a takvi nakvašeni kupaći kostimi bitno mijenjaju svoj oblik. Vjerojvatno se pitate kako je nekome palo na pamet da koristi vunu za izradu kupaćih kostima? Navodno se vjerovalo da će vuna osigurati potrebnu toplinu tijelu u hladnoj vodi.

U dvadesetim godinama prošlog vijeka u modu ulaze i novi materijali, a mijenja se i kroj kostima, koji dobijaju nešto dublji izrez dok udovi postaju otvoreniji, istina noge su otvorene samo do sredine bedara. Iako je moda išla u smjeru otkrivanja veće površine tijela, žene su se susretale s brojnim problemima. Ovakvo otkrivanje je “remetilo” mir konzervativne populacije, a dušobrižnici počinju donositi odredbe koje ograničavaju žensku slobodu.

Paprene kazne

Fotografija iznad ovog teksta prikazuje policajca Billa Nortona koji na jednoj washingtonskoj plaži revnosno brine o provedbi novog zakona, a koji je propisivao koja je dužina kupaćeg moralna, a koja već širi nemoral. On je revno odrađivao svoj posao 1922. godine, kada je snimljena konkretna fotografija. Policija je dobila ovaj zadatak nakon što je donesena odredba prema kojoj udaljenost između donjeg dijela hlačica i koljena nije smjela biti veća od 6 inča ili otprilike 15 centimetara. Nakon te uredbe policija je lutala plažama i naplaćivala kazne ženama ako su bile “oskudno odjevene”, što se provjeravalo na licu mjesta. Veća udaljenost od propisane značilo je da ste nastradali. Kažu da je kazna iznosila 10 dolara, što je bila za ono vrijeme paprena kazna.

Kao žena ženi

Prema medijskim izvještajima policija je tražila čak 50-ak žena da napuste plažu u Atlantic Cityju 1923. godine zbog neprikladnih kupaćih kostima. U tim 20-im godinama 20.vijeka žene koje su imale prekratke kupaće su imale nekoliko opcija ili da napuste plažu ili da budu uhapšene. Takva se praksa nastavila i idućih godina. O apsurdnosti tog čina svjedoči slučaj mlade majke koja je uhapšena sa svoje dvoje djece i odvedena u zatvor. Kako bi izbjegla sramotu pokušala je potkupiti policijsku službenicu pa joj je ova onako kao žena-ženi dodala na optužnicu i pokušaj podmićivanja. Muž je kasnije došao po djecu, ali ona se morala suočiti sa sudijom i novčanom kaznom. Godine 1925. zabranjeni su bijeli kupaći kostimi, kao i oni u boji kože, pa su tako policajci sa sobom počeli nositi i skale zabranjenih boja, zbog čega su, takođe primjenjivali sličnu taktiku maltretiranja.

Krojači na plaži

Kako su se dvadesete godine prošlog vijeka bližile kraju policija je sve teže izlazila na kraj sa ženama, zbog čega je na plažu počela dovlačiti krojačice, koje su trebale na brzinu modifikovati kostime. Naređeno im je da se modifikacije svode na dijelove koji pokrivaju udove, ponajprije noge.

Situacija se uskoro promijenila, i to pri tome ne mislimo samo na izgled kupaćih već i na misaone pretumbacije, što je već tema koju ćemo ostaviti za neki drugi članak, piše Sonja Kirchhoffer za portal Povijest.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije