Nauka

Apple želi da ugradi Google AI model Gemini u svoje iPhone uređaje

Apple želi da ugradi Google AI model Gemini u svoje iPhone uređaje
Foto: Tanjug | Apple želi da ugradi Google AI model Gemini u svoje iPhone uređaje

Američki tehnološki div Apple želi da ugradi Google model vještačke inteligencije (AI) Džemini u svoje iPhone uređaje, a dvije kompanije aktivno pregovaraju o licenciranju AI modela Gemini.

Kompanije razgovaraju i o sporazumu, navodi Blumberg, prenosi Tanjug, pozivajući se na neimenovane izvore i ocjenjuje da bi sporazum "uzdrmao industriju vještačke inteligencije".

Pored toga, Apple je vodio pregovore i sa kalifornijskom kompanijom Open AI o potencijalnoj upotrebi modela Dži-Pi-Ti (GPT).

Kako prenosi portal Teh kranč, Apple je pod velikim pritiskom da uhvati korak sa konkurentima u oblasti razvoja vještačke inteligencije kao što su Open AI, Microsoft, Anthropic ili Google.

Izvršni direktor Apple Tim Kuk je u februaru je rekao da će kompanija predstaviti proizvode na bazi AI "kasnije ove godine".

Apple je prošle godine razvijao više alata koje pokreće generativna vještačka inteligencija, ali pregovori sa trećom stranom dokazuju da kompanija iz Kupertina nije dovoljno napredovala u razvoju AI, zaključuje Teh kranč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije