Nauka

Arheolozi pronašli rodno mjesto apostola Petra?

Arheolozi pronašli rodno mjesto apostola Petra?
Foto: Zachary Wong | Arheolozi pronašli rodno mjesto apostola Petra?

TIBERIJADA - Postoji mogućnost da je pronađen izgubljeni rimski grad Julijas, koji je izgrađen na ruševinama Vitsaide, gdje je rođen apostol Petar, izjavio je viši istraživač sa Kineret instituta za galilejsku arheologiju Moti Avijam.

On je rekao da su izraelski i američki arheolozi najvjerovatnije pronašli izgubljeni rimski grad Julijas, koji se nalazi u blizini Tiberijskog jezera, u blizini kojeg su, pored Petra, rođena još dvojica apostola, Petrov brat Andrija i Filip.

"Pronađeni su dijelovi grnčarije, novčići i ostaci javnog kupatila, koji upućuju na to da nije riječ o selu, već o gradu koji odgovara opisu Julijasa. Na osnovu pronađenog vjerujemo da se ova lokacija nalazi na mjestu gdje je nekad bila Vitsaida", rekao je Avijam, prenosi AFP.

Rimski istoričar iz prvog vijeka nove ere Josif Flavije zapisao je da je Julijas sagrađen oko 30. godine nove ere, na ruševinama Vitsaide, ribarskog sela u kojem je rođen apostol Petar.

Prema hrišćanskom učenju, sveti Petar je bio jedan od prvih apostola Isusa Hrista i predvodnik rane Hristove crkve nakon vaznesenja, a katolici svetog Petra smatraju i prvim papom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije