Nauka

"Banjaluka - softver siti - 2021": IT sektor šansa RS

"Banjaluka - softver siti - 2021": IT sektor šansa RS
"Banjaluka - softver siti - 2021": IT sektor šansa RS

IT sektor je šansa Republike Srpske.

Ako ne možemo da budemo konkurentni u najprofitabilnijim svjetskim industrijama kao što su automobilska i farmaceutska, onda možemo biti konkurentni u takođe visokoprofitabilnom IT sektoru. A to prije svega znači ulaganje u znanje.

Ovo su neka od mišljenja koja su se mogla čuti na okruglom stolu "Banjaluka - softver siti - 2021" u Inovacionom centru Banjaluka, na kojem su stručnjaci i predstavnici preduzeća iz ove oblasti govorili o mogućnostima formiranja IT kompanija u Republici Srpskoj.

"Jedan od glavnih izazova u narednom periodu odnosiće se na obezbjeđenje dovoljnog broja kvalitetnih i konkurentnih stručnjaka koji će biti spremni da odgovore zahtjevima globalnog tržišta, kroz formalno i neformalno obrazovanje",  rekao je ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić.

Direktor Agencije za informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević je naglasio da su informaciono-komunikacione tehnologije jedna od glavnih poluga razvoja Srpske u budućnosti.

Okrugli sto "Banjaluka - softver siti - 2021", koji je podržalo Ministarstvo nauke i tehnologije, organizovan je s ciljem utvrđivanja strateških smjernica razvoja IKT-a u Republici Srpskoj, koje mogu biti iskorištene prilikom izrade Strategije naučnog i tehnološkog razvoja RS 2017 - 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije