Nauka

Čavarkapa: Divno je biti prosvjetni radnik

Čavarkapa: Divno je biti prosvjetni radnik
Foto: Srna | Čavarkapa: Divno je biti prosvjetni radnik

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi /OŠ/ "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu Miroslav Čavarkapa rekao je Srni da je divno biti prosvjetni radnik, voljeti svoj posao i truditi se da ga unapređuješ, te da mu Svetosavska nagrada mnogo znači, jer objedinjuje trud i rad koji je uložio i predstavlja podstrek za buduće dane.

Čavarkapa, dobitnik Svetosavske nagrade za 2023/2024. godinu koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, istakao je da mu je to motiv da još više pojača rad i trud u obrazovanju i vaspitanju učenika.

On je zahvalio ljudima u Ministarstvu prosvjete što i na ovaj način cijene i motivišu prosvjetne radnike Republike Srpske.

Čavarkapa, koji radi u OŠ "Sveti Sava" od 2007. godine, rekao je da je karijeru započeo u Aktivu koji su tada činile nastavnice Miroslava Trnčić i Novka Sladoje, koje su uvijek bile dostupne kada mu je bilo potrebno neko pojašnjenje, te da i on sada pomaže mlađim kolegama na isti taj način jer je timski rad u školi veoma bitan i potreban.

Kada je riječ o nagradama, Čavarkapa je izdvojio priznanje koje je dobio za osvojeno prvo mjesto na konkursu literarnih radova povodom Dana Republike Srpske 2017. godine.

On je ukazao da nagradom smatra i to što ga je Republički pedagoški zavod, na prijedlog prosvjetnih savjetnika, pozvao da bude dio tima za izradu zadataka za malu maturu ili jedan od učesnika međunarodnih seminara, kao što je bio o Holokaustu, koji je održan u Izraelu 2018. godine.

"Za mene je nagrada kada učestvuješ u nekom projektu koji će kući u kojoj radiš donijeti nešto lijepo i dobro, a što će biti od koristi učenicima i svima nama koji tu radimo. To znači da još ima i biće ljudi i organizacija koje vide i cijene nečiji rad i trud. Glavni motiv mi je uvijek bila želja da, ako mogu, doprinesem nešto u mjestu u kojem me je Bog postavio", rekao je Čavarkapa za Srnu.

On je dodao da su glavna motivacija u vannastavnim aktivnostima učenici, a izazov je kako svima njima, s obzirom da su u sekciji đaci od 6. do 9. razreda, približiti sadržaj i cilj neke aktivnosti.

"Izazov za nastavnika je kako pomoći djetetu da savlada te prve korake, a da se ne povuče u sebe i odustane od onoga što je na prvi trenutak htio da radi", rekao je Čavarkapa.

Čavarkapa smatra da je nastavnik ključni faktor obrazovnog sistema, te da su važni samo kontinuiran rad, obrazovanje i samoobrazovanje.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je pojačati sistem neformalnog obrazovanja, seminara, vebinara i svega što je danas dostupno.

"Nastavnik se postaje tek u učionici, ne na fakultetu, a to mnogi zaboravljaju. Činjenica, koja me plaši, jeste da su nam škole sa manje, a ne više učenika i morali bismo o tome povesti računa. Moramo pratiti trendove, pružiti učeniku šansu da pokaže talente, jer davno neko reče da je svako dijete za nešto talentovano, samo mi odrasli moramo naći za šta", ukazao je Čavarkapa.

On smatra da su djeca sve manje naklonjena čitanju, zato što im je sve dosadno.

"Zato bismo umjesto pojedinih lektirskih naslova mogli učenicima ponuditi nešto novo, kao `Dane njihove knjige`. Da donesu neku svoju knjigu, da čitaju odlomke, da o njima razgovaramo... Ja tako radim. Mislim da ne griješim, a navike čitanja stiču u kući, ali i u školi", dodao je Čavarkapa.

On je rekao da su učenici u osnovnoj školi natjerani da budu sveznalice, umjesto da im se, kao što se i škola zove, pruži osnovno, a da se vannastavnim aktivnostima - sekcijama i različitim projektima traga za onim što bi učeniku mogla biti strast.

"Učenici koji se ugodno osjećaju u prostoru u kojem uče, postaju opušteni, rado komuniciraju i tako iskazuju ono što misle. U školama su službe koje imaju zadatak da sa učenicima komuniciraju, da im pomažu, a često to rade, a da nas nastavnike u nekom trenutku `preskaču`. Obaveza svih nas je da smo tu za učenike, a ne da se tjera mak na konac sa nekim, po mom mišljenju, manje važnim stvarima", rekao je Čavarkapa.

Čavarkapa je naveo da je program "Briga o djeci" u školama od 2016. ili 2017. godine, ali da o djeci oni brinu od momenta kada su se odlučili za ovaj poziv.

"To nije novina. Novina je sistem koji je uspostavljen da bi se učeniku sa problemima pomoglo i to treba pozdraviti. Sve ostalo radimo upravo mi u učionici. Tu sve počinje i završava", rekao je Čavarkapa.

On je istakao da prave i iskrene vrijednosti nikada ne prolaze i ne gube na značaju.

"Poručio bih učenicima, ali i kolegama da nikada ne odustaju, da se neprestano trude i da završe ono što započnu. Prepreka će uvijek biti, ali oni ne smiju biti obeshrabreni. Možda je i ljepše kad iskrsne neka prepreka, jer tada će im biti još draže i ljepše da idu naprijed i stignu do cilja. Ništa dobro i lijepo ne dolazi olako, nego kao neka nagrada poslije odricanja i truda. Zato samo naprijed, odvažno i ljudski", poručio je Čavarkapa.

Svetosavska nagrada ovogodišnjim dobitnicima biće uručena na svečanoj manifestaciji "Naši učitelji" 26. januara u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije