Nauka

"Dani matematike" okupili i nagradili ljubitelje ove nauke

"Dani matematike" okupili i nagradili ljubitelje ove nauke
Foto: N.N. | "Dani matematike" okupili i nagradili ljubitelje ove nauke

Svi mladi zaljubljenici u kraljicu znanja maj će pamtiti po dvodnevnoj manifestaciji "Dani matematike", koja je 14. i 15. maja okupila studente, učenike, predavače i profesore na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i banjalučkom Domu omladine.

U zanimljivim predavanjim s matematičkim temama univerzitetskih profesora iz Republike Srpske i Srbije prvog dana uživali su posjetioci PMF-a, dok su se osnovci i srednjoškolci iz banjalučke regije u Domu omladine drugog dana priredbe okušali u matematičkim kvizovima, mozgalicama, jednačinama i pitalicama.

Šef studijskog programa Matematika i informatika na PMF-u Univerziteta u Banjaluci Dragan Matić rekao je da su studenti volonteri sa svojim predavačima i profesorima predano radili duže vrijeme i pripremili mnogo zanimljivih sadržaja, mozgalica, pitalica, matematičkih zadataka i problema, te kvizova i takmičenja, ali i nagrade za najuspješnije i najkreativnije.

"Nama je matematika svaki dan centar svijeta. Želimo da ovakvim događajima pokažemo i poručimo učenicima, studentima, njihovim roditeljima da matematika može da bude lijepa i veoma zanimljiva i korisna", rekao je Matić.

On je naglasio da su na PMF-u zadovoljni interesovanjem mladih za upis na ovaj fakultet, dodavši da učenici prepoznaju potrebu tržišta za studiranjem tehničkih, prirodnih i matematičkih fakulteta i smjerova. 

Student PMF-a u Banjaluci Milica Piljević je rekla da se kroz prikaz matematičkih eksponata, matematičke igre i zagonetke, zadatke i kviz želi pokazati djeci, ali i odraslima da matematika nije bauk. 

"Pripremili smo mnogo zanimljivih matematičkih igara za djecu od predškolskog doba do srednjoškolaca", rekla je Piljevićeva. 

Naučni saradnik Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu i predavač prvog dana manifestacije Rade Živaljević rekao je da su "Dani matematike" sestrinska manifestacija onoj koja se u Beogradu održava pod nazivom "Maj - mesec matematike". 

"Riječ je o popularizaciji matematike i njenog afirmisanja kao centralne discipline za nauku, tehnologiju i mnoge druge aktivnosti", kaže Živaljević, uz savjet kolegama matematičarima da prilikom predavanja budu zanimljivi djeci, što ponekad zahtijeva mnogo kreativnosti i domišljatosti, ali trud se svakako isplati.

Najljepša matematička priča

"Dane matematike" je, u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom u Banjaluci, po treći put organizovalo Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske. U okviru ove manifestacije raspisan je konkurs pod nazivom "Najljepša matematička priča", u okviru kojeg je više od stotinu osnovaca i srednjoškolaca iz Republike Srpske priredilo plakate na ovu temu, a najbolji su dobili i prigodne nagrade.

Zbog svoje kreativnosti i originalnosti svi nagrađeni su i te kako zaslužili da budu pomenuti. Od osnovaca iz Republike Srpske, uzrasta prvi do peti razred, prvonagrađeni je Danijel Kaurin, OŠ "Dositej Obradović" Banjaluka, drugi je rad učenica Nataše Matić, Ane Mie Suručić, Ive Bogić i Pavla Anđića iz OŠ "Vuk Karadžić" Banjaluka i treći Sergej Nikolić, OŠ "Đura Jakšić" Banjaluka.

Među starijim osnovcima žiri je najboljim ocijenio rad Ane Mirjane Brdar iz OŠ "Jovan Cvijić" Banjaluka; Teodora Petrović, Valentina Malinović, Jelena Gnjatić i Tamara Mlađenović iz OŠ "Sveti Sava" Bijeljina bile su druge, a Ana Dupljanin, Katarina Momić i Aleksandra Dugonjić iz banjalučke OŠ "Aleksa Šantić" treće mjesto.

Među srednjoškolcima, prvi je bio rad Vesne Bjeloglav iz SŠC "Istočna Ilidža", drugi Jovane Delić iz SŠC "Golub Kureš" Bileća, a za trećenagrađeni su se pobrinule Jovana Kodžoman, Jovana Ćirić i Nikolina Pavlović iz ETŠ "Nikola Tesla" Banjaluka.

Vukašin

Banjalučki osnovac Vukašin Dobrijević oprobao je svoje znanje i vještine u matematičkim mozgalicama. Priznao je da voli matematiku jer svaki zadatak treba riješiti, kako kaže, na drugi način. Voli da slaže Rubikovu kocku i da sabira i oduzima velike brojeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije