Nauka

Dinosaurus koji je terorisao tiranosauruse

Dinosaurus koji je terorisao tiranosauruse
Dinosaurus koji je terorisao tiranosauruse

NJUJORK - Američki paleontolozi objavili su danas da su otkrili ostatke jednog od najvećih kopnenih predatora u istoriji planete - devet metara visokog i četiri tone teškog dinosaurusa koji je harao zemljom prije 100 miliona godina.

Novootkrivena vrsta nazvana je siats meekerorum, u čast kanibalističkog čudovišta iz mitologije američkih Juti Indijanaca.

Džinovski mesožder je predstavljao prijetnju čak i za krvoločne tironosauruse, naveli su naučnici. Tek će 30 miliona godina kasnije, osam tona težak tironosaurus reks preuzeti titulu glavnog predatora i zavladati terotorijom današnje sjeverne Amerike.

"Ovaj dinosaurus je bio pravi kolos, veći je bio samo Ti-reks i možda akrokantosaur", kazala je Lindzi Zano sa Univerziteta i Muzeja prirodnih nauka Sjeverne Karoline.

Fosilizovani ostaci ovog džina pronađeni su 2008. godine u ranokredskoj formaciji Sedar mauntin u državi Juta.

Naučnicima su bile potrebne dvije godine da bi iz stijene izvukli kosti i očistili ih, i još par godina da bi ih analizirali.

Dinosaurus siats (izgovara se siač) pripada grupi teropoda karhardontosaurusa, moćnih dvonožnih mesoždera i popunjava 30 miliona godina dugu prazninu na listi fosila sjevernoameričkih dinosaurusa predatora.

Studija američkih paleontologa objavljena je u časopisu "Nature Communications".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije