Nauka

Domaće ideje svjetskog sjaja (FOTO)

Domaće ideje svjetskog sjaja (FOTO)
Domaće ideje svjetskog sjaja (FOTO)

TUZLA - Uspješan povratak bh. inovatora, nakon četiri godine, na Salon inovacija u Ženevi, iznjedrio je tri zlatne, isto toliko srebrnih i jednu bronzanu medalju.

Ovdašnji inovatori su predstavili osam inovacija, a one zlatnog sjaja su Fikreta Alića iz Tuzle, Ivana Milićevića iz Posušja i Zehrudina Osmanovića iz Lukavca. Alić, inovator i profesor, predstavio je na ovom prestižnom salonu novi sistem zagrijavanja kojim se štedi energija. Izvor električne energije automatski podešava se prema potrebama elektropotrošača za koje postoji širok spektar mogućnosti primjene. Njegova primjena bi bila veoma korisna u velikim prostorima, poput vjerskih objekata. Riječ je o višestruko korisnom izumu.

"U vremenskom i prostornom smislu mogla bi da se uštedi energija. Recimo, podloga se instalira u prostoriji. Dalje, krećemo se po podlozi koja ima instalirane dijelove, kugle ili valjke s termoakumulacionom masom, tamo gdje stanemo na podlogu, na tom mjestu u tom vremenu se zagrije naše stopalo. Imamo zagrijavanje samo površine koja je u dodiru. U onom trenutku kada odvojimo stopalo, zagrijavanje prestane", pojašnjava Alić i dodaje da tako imamo energiju tamo gdje je potrebna i na taj način je ujedno štedimo, a grijna tijela su jednostavna za montažu i demontažu i imaju duži vijek trajanja.

Alić se kao inovator okušao 1999. godine, tokom studija, a riječ je o rotacionom automobilskom hladnjaku. Uslijedio je obrtni električni grijač, koji ima mnoštvo primjena, ali i mnoge druge inovacije. Sve svoje izume oslonio je na termofluidnu fiziku, koja je njegova uža specijalnost.

"Nisam se u principu dovoljno trudio da inovacije marketinški prezentiram i odradim neke poteze koji su natprirodni u BiH. Od ideje do realizacije u nekoj zemlji prođe pet godina, kod nas je to višestruko duže. Ja sam ciljano išao da se na mojim inovacijama radi naučnoistraživački rad", priča Alić, na čijim su inovacijama brojne generacije diplomirale, magistrirale i doktorirale.

Dodaje da, ukoliko se neke inovacije žele unovčiti, moraju biti prilagodljive. Ovaj inovator je do sada uspješno predstavio pet inovacija za koje je dobio 36 priznanja na svjetskim sajmovima.

I Osmanović je višestruko nagrađivan inovator. Na sajmu u Ženevi se ove godine prvi put predstavio i osvojio zlato za izum koji omogućava da se opasni hemijski talog pretvori u korisni cement. Dobio je najviša priznanja na svim izložbama na kojima je proteklih mjeseci predstavio svoju ideju u Istanbulu, Krakovu, Nirnbergu, Parizu, Seulu i naposlijetku u Ženevi.

"Radi se o velikom projektu koji će, ako dođe do realizacije, a ja se nadam da hoće, tražiti aktivnost više institucija. Radi se o velikim naslagama neorganskog otpada koji se sigurno može koristiti u cementnoj industriji", pojašnjava Osmanović.

On ističe da su kriteriji veliki da bi se jedan inovator pojavio na sajmu u inostranstvu. Inovatori između sebe odaberu one za koje smatraju da su kvalitetni da nastupe, a prethodno apliciraju u Institut za intelektualno vlasništvo BiH. Ideje moraju biti kvalitetne i originalne. Međutim, koliko država cijeni njihove uspjehe, pokazuje činjenica da najčešće sami sebi plate put, osim ako ne uspiju naći sponzora.

"Imamo dobru organizaciju na nivou cijele BiH. Imamo inovatore i studente i penzionere. Ne razmišljamo o finansiranju, jer svako participira za sebe. I onda i tu racionalno razmišljamo. Ne idemo svi, već idu jedan ili dva inovatora koji nas predstave sve", pojašnjava Osmanović i kaže da inovatori iz drugih zemalja dolaze s jakom podrškom na sajmove, a neke od njih podržavaju i ambasade, dok su naučnici i inovatori u BiH zapostavljeni.

Alić naglašava da je za realizaciju ideje potrebno oko 50.000 do 100.000 maraka, pa nerijetko sve ostaje na želji i entuzijazmu pojedinca. On ističe da novac nije potreban za buđenje ideje, već za finalizaciju i konkretnu primjenu.

Čistači vazduha spajaju gradove

Iz laboratorije Fikreta Alića uskori izlazi novi izum - instalacija sistema za pročišćavanje zraka, odnosno ideja da motorna vozila budu pretvorena u pokretne filtere i postanu čistači zraka. U Tuzli bi to bili autobusi, a u Begradu dostavna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije