Nauka

Evropljani imaju tri grupe predaka

Evropljani imaju tri grupe predaka
Evropljani imaju tri grupe predaka

TIBINGEN - Evropljani su potomci tri grane velikih predaka - najnovija istraživanja pokazuju da treća grana vodi porijeklo sa velikog dijela današnje Rusije, sve do sjeverne Azije.

U časopisu "Priroda" navedeno je da su prije 7.500 godina prvi ratari sa Bliskog istoka došli  u doticaj sa lovcima i sakupljačima plodova u Evropi,  koji su ondje već živjeli desecima hiljada godina.

Genetska i arheološka istraživanja u zadnjih deset godina ukazivala su da su gotovo svi današnji Evropljani nastali miješanjem tih grupa.

Međutim,  tim međunarodnih stručnjaka,  predvođen Dejvidom Rejhom sa Harvarda  i Džonsom Krausom sa univerziteta u Tibingenu, utvrdili su i treću granu  sjevernih Evroazijaca koji su došli sa područja današnje Rusije i sjeverne Azije. 

Da bi došli do tog otkrića naučnici su izdvojili  DNK više od 2.300 osoba širom svijeta i devet kostura drevnih ljudi, osam lovaca-sakupljača plodova koji su živjeli prije 8000 godina, prije dolaska ratarstva u Evropu i jednog ratara koji je živio prije 7.000 godina. 

Imali su i  pristup genetskim podacima drugih drevnih ljudi iz istog perioda. 

Uticaj svake od tih grupa predaka različit je u pojedinim narodima. Najveći udio lovaca-sakupljača plodova je među Evropljanima na sjeveru i Litavcima - gotovo 50 odsto. 

Među Evropljanima koji žive na jugu prevladava genetski uticaj ratara.

Ali, DNK drevnih sjevernih Evroazijaca nije pronađen ni među autohtonim lovcima-sakupljačima plodova ni među prvim ratarima koji su došli kasnije.

To znači da su se velike seobe u Evropi dogodile kasnije nego što se mislilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije