Nauka

Fizičari obnavljaju Teslinu kulu

 Fizičari obnavljaju Teslinu kulu
Fizičari obnavljaju Teslinu kulu

MOSKVA - Da je Kula Vordenklif, srpskog genija Nikole Tesle, početkom 20. vijeka osigurala stvaranje efikasnog sistema prenosa i dobijanje slobodne struje u čitavom svijetu - danas bi čovječanstvo bilo lišeno mnogobrojih političkih i ekonomskih trauma, navodi Glas Rusije.

Da je Teslina zamisao zaživjela, havarije u Fukušimi ne bi bilo, evropski činovnici ne bi grickali nokte smišljajući prepreke za ‘’Južni tok’’, a  NATO se ne bi, preliminarno izbacujući Srbiju sa prostora Kosova, upuštao u  investicije rudnog blaga te srpske pokrajine.

Prije nekoliko godina mladi ruski fizičari Sergej i Leonid Plehanov, proučivši Tesline dnevnike i patente, riješili su da reanimiraju projekat prenosa energije bez vodova.

Čak su sakupili preko interneta ozbiljnu sumu novca, kako bi opremili svoju Kulu Vordenklif.

Leonid Plehanov najavljuje podizanje kule ove jeseni, 400 kilometara sjeverno od Moskve.

"Imamo naučni prilaz, vršićemo istraživanja u najrazličitijim vremenskim uslovima, uzimajući u obzir razne faktore" - pojašnjava on.

Koliko kula treba da bude izgrađeno?

"Bez obzira što govorimo o bežičnom prenosu, provodnik je zemlja, čime se dostiže visoki stepen korisnog dejstva. U našem slučaju biće dovoljna jedna kula, kako bi se napravili talasi u zemljištu po čitavoj planeti" - navodi Plehanov.

Šest sati sunčeve energije koja "pada" na sve pustinje dovoljno je da osigura energiju za čitavu planetu  za godinu dana!

Zašto je industrijalac Džon Morgan prvo sponzorisao svojevremeno Teslin projekat, a na kraju prekinuo finansiranje?

Da li je shvatio da će, ako se pojavi slobodna energija, nastati epoha sveopšte sreće i da neće imati ko da plati račun?

Tesla je u dnevniku pisao da je Morgan ispunio sve svoje obaveze, ali da njegov projekat jednostavno "pretiče vrijeme".

Mlasi ruski fizičar vjeruje da će Teslin projekat  biti ponovljen sa trijumfalnim uspjehom, ali  da, za sada, svijet još nije spreman da ga prihvati.

U bežični prenos energije uključena je čitava planeta. Znači, moraće da se dogovore vodeće zemlje.

Na pitanje da li strahuju od gnjeva naftnih magnata i velikih elektrokorporacija ako pokušaju da ostvare Teslin projekat, Plehanov navodi da su prije deset godina svi govorili  da naftni giganti neće dati elektromobilima da izađu na tržište,a sada ta grana - jača.

Plehanov odbacuje tvrdnje Teslinih protivnika da su njegove ideje "šarlatanstvo" i "antinaučno ponašanje" i ističe da se  Teslina teorija sto odsto slaže sa klasičnom fizikom.

"Teslini radovi  nisu se poklapali sa fizikom tog doba. On je bio čudan čovjek. Kako bi zainteresovao ljude, već tada je morao da koristi ozbiljne `pi-ar korake`, u tome je uzrok mističnog oreola oko njegove djelatnosti" - zaključuje ruski fizičar i napominje:

"Sve električno što postoji na svijetu uglavnom je pronađeno zahvaljujući Tesli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije