Nauka

Globalni sistem sprečava nestanak aviona

Globalni sistem sprečava nestanak aviona
Globalni sistem sprečava nestanak aviona

MOSKVA - Letove civilnih aviona uskoro će neprekidno pratiti posebni globalni sistem i više neće biti moguće da neki avion jednostavno nestane, kao što se to dogodilo sa malezijskim "Boingom"- najavljuje Međunarodna organizacija civilne avijacije(IKAO).

Uz pomoć satelitske navigacije može se utvrditi gdje su ukradena kola ili čak gdje je otišao pas, ako ima specijalnu ogrlicu. Zato se nestanak velikog aviona u doba razvoja naprednih vidova veze čini  nevjerovatnim.

Ipak,  činjenica je da za dva mjeseca potrage tajna njegovog nestanka nije riješena, a traganje je premješteno u Indijski okean.

Jedini trag bio je signal o radu motora "Boinga" poslat firmi - proizvođaču "Rols-Rojs" putem satelita. Signal su zabilježili kada se avion nalazio nad sredinom Indijskog okeana, slijepom zonom za radare.

To je pokazalo da bez orbitalnog segmenta novi sistem ne može da se realizuje.

Prema zamisli IKAO, u novi sistem ući će na desetine kako postojećih vidova veze i prenosa podataka, tako i najnaprednije razrade koje još nisu puštene u serijsku proizvodnju.

Zone dejstva radara u udaljenim regionima svjetskog mora nisu dovoljne. Sateliti vide skoro svuda, ali sa manjom preciznošću.

Više puta govorilo se o predaji podataka iz aviona AKAPS /Aircraft Communications Addressing and Reporting System/.

Pošto je ovaj sistem realizovan, imalo bi smisla da se obim informacija koje on prenosi  proširi i  da se tu uključe ne samo podaci o radu opreme u avionu, već i koordinate aviona.

Saopštenja AKARS  dolazila su do izvjesnog trenutka i sa nestalog "Boinga", ali su zatim piloti ručno isključili ovu službu.

Zanimljivo je da su tako postupili i otmičari aviona koji su se uputili ka kulama-blizancima u NJujorku 2001. godine - navode stručnjaci.

Zato je jedan od glavnih zahtjeva IKAO nemogućnost intervenisanja čovjeka u rad budućeg sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije