Nauka

Google uveo "ustav za robote", da se mašine ne pobune protiv ljudi

Google uveo "ustav za robote", da se mašine ne pobune protiv ljudi
Foto: Twitter / Printscreen | Google uveo "ustav za robote", da se mašine ne pobune protiv ljudi

​Google laboratorija za istraživanje vještačke inteligencije DeepMind predstavio je AutoRT, robotski sistem inspirisan principima robotike Isaka Asimova, koji poboljšava donošenje odluka za obavljanje zadataka u stvarnom svijetu.

U značajnom koraku prema poboljšanju sposobnosti robota, DeepMindov robotski tim je predstavio tri inovacije usmjerene na omogućavanje bržeg, efikasnijeg i sigurnijeg donošenja odluka robota u stvarnim uslovima.

Jedna od pomenutih inovacija uključuje implementaciju sistema za prikupljanje podataka pod nazivom AutoRT, koristeći Visual Language Model (VLM) i Large Language Model (LLM) u tandemu. Ovaj sistem omogućava robotima da razumiju svoje okruženje, prilagode se novim okruženjima i odrede odgovarajuće zadatke.

Inspirisan knjigom "Tri zakona robotike" Isaka Asimova, DeepMind je predstavio koncept "Robot Constitution" (Ustav za robote) – skup upita usmjerenih na bezbjednost koji usmjeravaju LLM da izbjegava zadatke koji uključuju ljude, životinje, oštre predmete i električne uređaje. Osim toga, roboti su opremljeni bezbjednosnim mehanizmom koji zaustavlja njihov rad ako njihova sila pređe određeni prag. Ljudski operateri takođe imaju pristup fizičkom prekidaču za trenutnu deaktivaciju.

Tokom perioda od sedam mjeseci, Google je postavio 53 AutoRT robota u četiri poslovne zgrade, sprovodeći više od 77.000 testova. Ova ispitivanja su uključivala i daljinsko upravljanje od strane ljudskih operatera i autonomni rad pomoću Googleovog modela učenja AI, Robotic Transformer (RT-2). Roboti utilitarnog izgleda, koji imaju samo kameru, robotsku ruku i mobilnu bazu, oslanjali su se na VLM da razumiju svoje okruženje i na LLM da predlažu i donose odluke o odgovarajućim zadacima, prenosi "b92".

Dodatne DeepMind tehnologije uključuju SARA-RT, naprednu arhitekturu neuronske mreže koja poboljšava tačnost i brzinu postojećeg RT-2 robotskog transformatora. Još jedna inovacija, RT-Trajectory, uključuje 2D konture za poboljšanje performansi robota u određenim fizičkim zadacima, kao što je brisanje stola.

Iako su potpuno autonomni roboti, koji mogu da samostalno poslužuju piće i obavljaju složene zadatke, još uvijek daleka realnost, ova poboljšanja, posebno AutoRT sistem, označavaju značajan napredak u razvoju robota sa poboljšanim sposobnostima donošenja odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije