Nauka

Hoking i Čomski protiv "robota ubica"

Hoking i Čomski protiv "robota ubica"
Hoking i Čomski protiv "robota ubica"

Više od 1.000 stručnjaka za tehnologiju, naučnika i istraživača, među kojima fizičar Stiven Hoking i profesor Noam Čomski, potpisalo je otvoreno pismo u kome upozorava na opasnosti autonomnog oružja takozvanih "robota ubica".

U pismu, koje će biti predstavljeno danas na Međunarodnoj konferenciji o vještačkoj inteligenciji (AI) u Buenos Ajresu, navodi se da je "vojna trka u naoružanju uz upotrebu AI, loša ideja".

"Kao što većina hemičara ili biologa nije zainteresovana za pravljenje hemijskog ili biološkog oružja, tako većina istraživača AI nije zainteresovana za pravljenje oružja sa AI - i ne želi da drugi kaljaju njihovo polje (delovanja) tako što će to raditi", navodi se u pismu, prenio je BBC.

Stručnjaci su pozvali na zabranu upotrebe vještačke inteligencije u kontroli oružja, koja bi bila "izvan značajnije kontrole čovjeka".

Među potpisnicima pisma, koje je objavio Institut budućnost života (FLI), nalaze se i preduzetnik Elon Mask, jedan od osnivača kompanije Apple Stiv Voznijak i šef Gugla za AI Demis Hasabis.

Pitanje "robota ubica" trenutno je predmet velike debate i nedavno je bilo tema na komitetu Ujedinjenih nacija, koji razmatra mogućnost zabrane nekih vrsta autonomnog oružja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije