Nauka

Hyundai razvija egzoskelet

Hyundai razvija egzoskelet
Hyundai razvija egzoskelet

Potrebna vam je pomoć da podignete teret ili da se krećete? Hyundai bi uskoro trebalo da ponudi dobro rješenje.

Veliki broj kompanija na svijetu bavi se razvojem egzoskeleta - sistema koji običnom čovjeku može pomoći u velikom broju životnih situacija. Većina je usmjerena na pomoć pri prenosu ogromnog tereta. To radi i južnokorejski proizvođač automobila, ali i ne baš. Prema najavama iz kompanije, njihov proizvod koji ljude pretvara u prave "iron men" moći će da podigne i do nekoliko stotina kilograma, ali i da pomaže ljudima koji imaju problema sa kretanjem, kao što su paraplegičari ili pripadnici treće dobi.

Hyundai je prošle godine predstavio H-LEX - "nosivog asistenta pri hodanju". Koncept je prilično jednostavan - sistem se nosi poput odjeće, dok mehanički egzoskelet bukvalno nosi korisnika. Tu je i još jedna verzija, još lakša, koja ima mehaničku kičmu i noge zakačene za čovjeka. Hyundai nije unio revoluciju u ovo polje, ali prilično je interesantno što se bave ovakvim stvarima. Budućnost je mnogo bliža nego što mislimo.

Prvi obrisi egzoskeleta javili su se još krajem 19. vijeka. Rus Nikolas Jagn je 1890. konstruisao sistem pomoću kojeg je korisnik imao pomoć pri skakanju i trčanju. '60-ih godina prošlog vijeka krenulo se sa razvojem ovih tehnologija za pomoć u medicini. Međutim, primarna upotreba i dalje je ipak u vojsci. Vojnicima je omogućeno da nose teret od 80 kilograma pa naviše u punom trku ili dok savladavaju prepreke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije