Nauka

IT firme grabe naprijed

IT firme grabe naprijed
IT firme grabe naprijed

Od početka rada, Inovacioni centar Banjaluka je zaprimio 120 poslovnih ideja, od čega je njih 47 dobilo podršku poslovnog inkubatora.

Od tog broja, 27 ideja je razvijeno u okviru preduzeća, koja su zapošljavala 198 radnika.

Prema riječima direktora ICBL-a Drage Gverića, od 16 firmi koje su izašle iz poslovnog inkubatora, njih 15 i dalje posluju na tržištu, a najveće razvojne šanse imaju preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija.

"IT firme koje su izašle iz poslovnog inkubatora i dalje se uspješno razvijaju i zapošljavaju nove radnike, što je i očekivano imajući u vidu tendencije u IT sektoru. Od 27 firmi koje su do sada imale podršku poslovnog inkubatora,  njih 13 posluju u IT sektoru, a još četiri su pružale usluge koje su bile dijelom vezane za informacione tehnologije. Preostale firme dolaze iz sektora kao što su energetika, elektronika, poljoprivreda, kreativna industrija", kaže Gverić.

ICBL organizuje i projekte studentske prakse, za šta su budući akademci veoma zainteresovani jer na fakultetima rijetko imaju priliku da se bave praktičnim radom, naročito u oblasti informacionih tehnologija.

"Na ovaj način oni stiču nova znanja, proširuju postojeća i dobijaju šansu da prije završetka studija shvate kako funkcioniše poslovni svijet. IT preduzeća su jako zainteresovana za ovaj program. Trenutno je u fazi realizacije šesti ciklus prakse, a u svakom ciklusu učestvuje u prosjeku do 15 kompanija. Na ovaj način kompanije pružaju mladim ljudima šansu za zaposlenje, jer ispred njih je 160 radnih sati kroz koje će obučiti mlade i pružiti im teorijsko i praktično iskustvo. Kompanije na određen period zapošljavaju mlade, ambiciozne studente informacionih tehnologija, a oni će svojim znanjem predstavljati dragocjen doprinos radu kompanije",  istakao je Gverić i dodao da se kroz svaki ciklus određen broj studenata ili zaposli u kompaniji u kojoj je obavljao praksu ili produži saradnju.

Usluge

Inovacioni centar Banjaluka je prvi moderno opremljeni centar za podršku u razvoju preduzetništva u RS. Kroz poslovni inkubator, ICBL pomaže onima koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Poslovni inkubator svojim stanarima obezbjeđuje smještaj, podršku u poslovanju i usluge iz oblasti IKT-a, te omogućava pristup sredstvima za sufinansiranje, pruža obuke u saradnji s trening centrom, te vrši promociju i usluge umrežavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije