Nauka

Identifikovan patogen koji je izazvao veliku glad u Irskoj

Identifikovan patogen koji je izazvao veliku glad u Irskoj
Identifikovan patogen koji je izazvao veliku glad u Irskoj

LONDON - Naučnici su iz uzoraka biljaka iz 19. vijeka identifikovali patogen koji je 1845. uništio usjeve krompira i izazvao veliku glad u Irskoj, piše danas britanski javni servis BBC.

Procjenjuje se da je milion ljudi u Irskoj umrlo od gladi između 1846. i 1851, a oko dva miliona njenih stanovnika emigriralo je za nešto više od jedne decenije od 1845.

Uzorci DNK uzeti iz muzejskih primjeraka pokazuju da se soj biljnog parazita koji je promijenio istoriju razlikuje od današnjih i da je vjerovatno izumro.

Drugi sojevi tog parazita i danas napadaju krompir i paradajz u cijelom svijetu i svake godine unište količine krompira koje su dovoljne da prehrane stotine miliona ljudi.

Tim stručnjaka koje je vodila laboratorija Sejnsberi, u Noriču, istraživao je širenje te bolesti u svijetu od ranih 1800-ih do danas.

Istraživači u Britaniji, Njemačkoj i SAD analiziralai su osušene listove čuvane u muzejima u Engleskoj i Njemačkoj i dekodirali DNK patogena iz uzoraka od kojih su najstariji datirali iz 1845.

Napravljeno je poređenje sa modernim genetičkim tipovima iz Evrope, Afrike i američkog kontinenta, čime je dobijen uvid u evoluciju tog patogena.

Istraživači su rekli da se taj soj razlikovao od svih sadašnjih koje su analizirili i da je vjerovatno nov za nauku. Oni vjeruju da se taj soj, nazvan HERB-1, pojavio u ranim 1800-im i da se širio u cijelom svijetu do kraja 19 vijeka.

Tek u 20. vijeku, kada su uvezene nove sorte krompira, zamijenio ga je drugi oblik fitoftora infestans, US-1, koji je danas dominantan u svijetu.

Parazit koji je uništio usjeve krompira u Irskoj pojavio se u SAD 1844. i proširio na Evropu sljedeće godine. Ljeto 1845. u Irskoj je bilo blago i veoma vlažno, idealno za njegovo širenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije