Nauka

Isus Hrist je ipak bio oženjen?

Isus Hrist je ipak bio oženjen?
Isus Hrist je ipak bio oženjen?

Komadić papirusa na kojem piše da je Isus Hrist imao ženu i koji je Vatikan 2012. odbacio kao falsifikat, potpuno je autentičan, tvrde stručnjaci.

Naučnici sa univerziteta u SAD kažu da je dokument napisan između četvrtog i osmog vijeka naše ere na koptskom jeziku, prenosi 24sata.hr.

Na papirusu piše: "I Isus im je rekao, moja žena... i ona će mi biti učenica".

Papirus je javnosti predstavljen prije 18 mjeseci zahvaljujući profesorki s Harvarda Karen King.

Neki stručnjaci kažu da dokument, ako je autentičan, dokazuje da Isus nije živio u celibatu, što bi moglo značajno uticati na učenje Crkve.

Dokument koji je veličine posjetnice, dokazali su sada stručnjaci hemijskom analizom, ispisan je tintom koju su koristili antički Egipćani. Ipak, dokument je nastao dosta kasnije od Evanđelja, koja se smatraju najranijim i najtočnijim svjedočanstvom o Isusovom životu.

Profesor King vjeruje kako je on kopija ranijeg dokumenta koji je možda napisan na grčkom, te dokazuje kako se hrišćanstvo širilo Mediteranom, piše "Daily Mail".

"Fragment nije dokaz da je Isus bio ili nije bio oženjen. Međutim, na temelju njega se može postaviti pitanje koliko se rano u hrišćanstvu počelo govoriti da li je Isus bio oženjen ili nije", rekla je King.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije