Nauka

Kinezi razvili e-kožu

Kinezi razvili e-kožu
Foto: Pixabay | Kineski istraživači razvili e-kožu

Kineski istraživači su nedavno razvili novu elektronsku kožu sa, kako su rekli, "odličnom izotermalnom regulacijom".

Istraživači sa Južnog univerziteta nauke i tehnologije razvili su ovu termoregulacionu elektronsku kožu sa biomimetičkim strukturama, koja oponaša mehanizam termoregulacije ljudskog tijela integracijom fleksibilnog termoelektričnog uređaja sa hidrogel kompozitnim materijalom.

Kroz delikatnu ravnotežu stvaranja i disipacije toplote, termo-e-koža je održavala stabilnu temperaturu površine od 35 stepeni Celzijusa u širokom rasponu temperature okoline od 10 stepeni do 45 stepeni Celzijusa, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nano energija", prenosi Srna.

Posljednjih godina elektronska koža je realizovala haptičke funkcije slične ljudima i formirala stabilan neurofidbek oponašajući ljudsko tijelo u različitim stepenima, što ga čini idealnom komponentom za buduće inteligentne robote, prenio je Kineski međunarodni radio.

Međutim, njegova termoregulaciona funkcija je ograničena na jednostavno grijanje ili hlađenje, što znači da nije u stanju da održava izotermnu regulaciju dugo vremena u složenim i promjenljivim okruženjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije