Nauka

Kinezi stvorili opasan virus sličan koroni, smrtnost stopostotna

Kinezi stvorili opasan virus sličan koroni, smrtnost stopostotna
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Iluistracija | Kinezi stvorili opasan virus sličan koroni, smrtnost stopostotna

Kineski naučnici eksperimentisali su s mutiranim sojem virusa korona koji se ispostavio kao stotinu procenata smrtonosan kod ‘humanizovanih‘ miševa - uprkos zabrinutosti da bi takvo istraživanje moglo izazvati još jednu pandemiju.

Naučnici u Pekingu - koji su povezani s kineskom vojskom - klonirali su virus sličan Covidu i upotrijebili ga za zarazu miševa.

GX_P2V napao je mozgove miševa koji su projektovani tako da odražavaju sličan genetski system kao kod ljudi te se tako procjenjuje kako bi virus mogao reagovati ako se njime zaraze ljudi, objavljeno je prošle sedmice u studiji iz Pekinga.

"Ovo naglašava rizik od prenošenja GX_P2V na ljude i pruža jedinstveni model za razumijevanje patogenih mehanizama virusa povezanih sa SARS-CoV-2", napisali su autori studije.

Smrtonosni virus je mutirana verzija GX/2017, slična virusu korona otkrivenom u malezijskim pangolinima 2017. godine, tri godine prije pandemije.

Svi miševi koji su bili zaraženi virusom umrli su unutar samo osam dana, a istraživači ističu da je to iznenađujuće brza smrtnost.

Virus GX_P2V je zarazio pluća, kosti, oči, dušnik i mozak miševa i u konačnici uzrokovao njihovu smrt. U danima prije smrti, miševi su brzo izgubili na težini, držali su se pogrbljeno i kretali se tromo. Možda najstrašnije od svega, dan prije smrti, oči su im potpuno pobijelile, piše New York Post.

Ovo je prva studija te vrste koja je izvijestila o stopostotnoj stopi smrtnosti kod miševa zaraženih virusom povezanim s Covidom te daleko nadmašuje rezultate drugih studija. No rezultati ove studije ne pokazuju jasno kako bi to uticalo na ljudska bića.

Stručnjak za epidemiologiju na Institutu za genetiku Univerziteta u Londonu, Francois Balloux, kritizirao je ovo istraživanje i nazvao ga naučno potpuno besmislenim.

"Ne vidim ništa što bi se moglo naučiti iz prisilnog zaražavanja neobične vrste humanizovanih miševa nasumičnim virusom. S druge strane, zna se da takve stvari mogu poći po zlu", napisao je profesor na društvenoj mreži X.

"Ne navodi se nivo biološke bezbjednosti kao ni mjere opreza koje se koriste u istraživanju. Nepostojanje ovih informacija povećava mogućnost da je dio ili cijelo ovo istraživanje, poput onoga u Wuhanu 2016.-2019., koje je vjerovatno i uzrokovalo pandemiju Covida-19, nepromišljeno provedeno bez minimalne biološke bezbjednosti i praksi bitnih za istraživanje potencijalnih uzročnika pandemije", ističe Balloux.

Profesor hemije i hemijske biologije na Univerzitetu Ruger‘s, Richard Ebright potkrijepio je Ballouxovu zabrinutost jednostavnim: ‘Slažem se‘.

Penzionisani profesor medicine na Stanfordu dr Gennadi Glinsky je napisao da ‘ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno‘.

Čini se da ova studija iz 2024. nema nikakve veze s kineskim Institutom za virusologiju u Wuhanu, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije