Nauka

Komić: Iskustvo Srbije dragocjeno za RS

 Komić: Iskustvo Srbije dragocjeno za RS
Komić: Iskustvo Srbije dragocjeno za RS

BEOGRAD - Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske planira da ove godine intenzivira rad na projektu centra za unapređenje nauke i scijentometriju, zbog čega je iskustvo Centra za evaluaciju u obrazovanju i nauci /CEON/ Srbije od velikog značaja, izjavio je Srni u Beogradu ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić.

"Danas smo u Beogradu posjetili nekoliko mjesta, a ono što nam je posebno bitno je posjeta CEON-u. Mislim da smo ostvarili kontakte koji će izuzetno značajno da utiču na dalji tok razvoja scijentometrije, odnosno nastojanja da evaluacija naučnog rada u Republici Srpskoj bude bolja", rekao je Komić.

Napominjući da se ne može decidno reći kada se može očekivati nastajanje centra za unapređenje nauke i scijentometriju, Komić je istakao da su nastojanja Ministarstva nauke i tehnologije da se kvalitetno obavi taj posao.

On je rekao da su ciljevi Ministarstva nauke i tehnologije Srpske da uključivanje istraživača iz Srpske u evropski istraživački prostor i svjetske tokove nauke bude na najbolji mogući način.

Napominjući da je na sastanku sa kolegama iz CEON-a razmatrano o mogućnostima koje se tiču evaluacije, monitoringa i promocije nauke, Komić je istakao da to dalje treba da utiče na poboljšanje kvaliteta naučno-istraživačkog rada, odnosno svih njegovih segmenata, a posebno u domenu kvaliteta istraživača, kao i u kategorizaciji naučnih časopisa.

Komić je podsjetio da je Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske i zakonskim rješenjima uvelo promociju nauke kao jednu od izuzetno značajnih stvari, i da su naučne manifestacije, kao što su "Festival nauke", "Noć istraživača", "Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju", "Dani saobraćaja", već dobro poznate javnosti u Srpskoj.

"Danas smo u posjeti bili i Centru za promociju nauke u Beogradu, koji zapošljava više od 30 ljudi sa kojima već sarađujemo na svim ovim našim manifestacijama", rekao je Komić.

On je dodao da su prilikom posjete tom centru razmatrani planovi za maj, koji se tradicionalno obilježava kao "mjesec matematike", ističući da će se i Republika Srpska po prvi put priključiti toj regionalnoj priči.

"Ministarstvo nauke i tehnologije će obilježiti mjesec matematike po prvi put u Republici Srpskoj i mislim da će to, takođe, dati snažan doprinos razvoju ove sfere na našim prostorima. Nastojaćemo da to bude onako kako i zaslužuje matematika - skromno, dostojanstveno i interesantno, sa porukom da matematika nije bauk", zaključio je Komić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije