Nauka

Komić: Ulaganje u nauku investiranje u budućnost

Komić: Ulaganje u nauku investiranje u budućnost
Komić: Ulaganje u nauku investiranje u budućnost

BANJALUKA - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić izjavo je danas da resorno ministarstvo svojim programskim aktivnostima pomaže razvoj matematike kao univerzalne discipline i jedne od ključnih u razvoju nauke, jer ulaganje u nauku predstavlja investiranje u budućnost.

 "To nastojimo, prije svega, pomaganjem mladim ljudima raznim načinima podrške, podsticaja, stipendiranja, organizovanjem matematičkih konferencija i drugim načinima", rekao je Komić u Banjaluci, pozdravljajući učesnike radionica organizovanih u okviru "Dana matematike".

On je naglasio da je u svemu tome bitna i promocija matematike.

"Promocije nema ako se zatvorimo u zidove, radimo tamo nešto iz matematike i bojimo se matematike", naglasio je Komić.

Komić je rekao da se ovom manifestacijom želi napraviti promocija na način da matematika nije bauk, te da se ukaže na njen značaj i motivišu mladi da se bave matematikom.

Na radionicama je više desetina srednjoškolaca pokazalo da matematika nisu samo "suvoparne" teoreme, cifre i jednačine, već njenu primjenu i prisustvo u životu, od matematike i sporta, do rješavanja praktičnih problema u više segmenata života, simetrije i proporcije zastupljene u prirodi, logičkih igrica, korištenja geometrije za šminkanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije