Nauka

Komić: Znanje strateški resurs

Komić: Znanje strateški resurs
Komić: Znanje strateški resurs

BANJALUKA - Znanje je jedan od strateških resursa, koji se za razliku od materijalnih ne troši, već vremenom uvećava, predstavljajući trajni izvor rješenja za različite izazove u društvu, poručio je Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, danas na otvaranju Festivala nauke u Banjaluci.

"Uvjeren sam da je razvoj nauke jedini uslov našeg opstanka", rekao je Komić. Četvrti festival nauke ove godine posvećen je klimatskim promjenama. Posjetioci dvodnevnog festivala, koji se održava u Domu omladine, moći će da vide demonstracije naučnih eksperimenata, prezentacije dostignuća iz naučnih oblasti. Na festivalu će 15 izlagača predstaviti oko 50 eksponata, a posjetioci će moći uživati i u planetarijumu koji je postavljen u Muzeju RS.

Ana Brajović, predstavnik Centra za promociju nauke iz Beograda, rekla je da će u planetarijumu tokom dva dana festivala biti organizovano 10 projekcija na kojima će 500 učenika banjalučkih osnovnih škola moći da vide trenutni izgled neba i skoro sva tijela u svemiru.

"Među učenicima vlada veliko interesovanje za ove projekcije. Ono što me raduje je da se kod đaka javlja sve veća zainteresovanost za bavljenje naukom", kazala je Brajovićeva.

Posjetioci će biti u prilici, između ostalog, da vide i kvadrikopter, instrument za automatsko mjerenje visine drveća, fotorobot, svijet mikroorganizama, vještački snijeg, Teslin transformator, mogućnosti upotrebe pametnih telefona u medicini, izložbu robotike i mnoge druge zanimljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije