Nauka

Mask: Vještačka inteligencija već će 2025. biti pametnija od čovjeka

Mask: Vještačka inteligencija već će 2025. biti pametnija od čovjeka
Foto: Twitter / Printscreen | Mask: Vještačka inteligencija već će 2025. biti pametnija od čovjeka

Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, iznio je neka hrabra predviđanja tokom intervjua u ponedjeljak, sugerišući da bi se vještačka inteligencija (AI) pametnija od najpametnijeg čovjeka mogla razviti sljedeće godine ili do 2026.

Mask je na društvnoj mreži X raspravljao o raznim temama, uključujući ograničenja s kojima se AI suočava zbog dostupnosti električne energije.

Tokom intervjua s Nikolaiem Tangenom, izvršnim direktorom norveškog suverenog fonda, Mask je podijelio uvide u napredak Groka, AI chatbota koji je razvio njegov startup xAI. Spomenuo je da se očekuje da će sljedeća verzija Groka biti dovršena do maja, ali je istakao izazove zbog nedostatka naprednih čipova.

Mask, koji je takođe suosnivač OpenAI-ja, izrazio je zabrinutost zbog odstupanja OpenAI-ja od svoje izvorne misije. Osnovao je xAI prošle godine, pozicionirajući ga kao izazivača OpenAI-ju, kojeg je tužio zbog navodnog prioriteta profita nad boljitkom čovječanstva kroz razvoj vještačke inteligencije.

Izvršni direktor Tesle otkrio je da je za obuku modela Grok 2 potrebno oko 20.000 Nvidia H100 GPU-a, a buduće verzije će zahtjevati još više čipova, procjenjujući do 100.000 Nvidia H100 čipova. Međutim, naglasio je da će osim nedostatka čipova, snabdijevanje električnom energijom postati ključni činioc u razvoju vještačke inteligencije u sljedećih nekoliko godina.

Mask je pohvalio kineske proizvođače automobila, označivši ih kao najkonkurentnije u svijetu. Ponovio je svoja prethodna upozorenja o tome da će kineski konkurenti nadmašiti globalne konkurente ako se ne uvedu trgovinske prepreke.

Dotičući se nedavnih radničkih pitanja, Mask se osvrnuo na štrajk sindikata u Švedskoj protiv Tesle, ukazujući da se situacija poboljšala. Spomenuo je da su vođeni razgovori između norveškog suverenog fonda, glavnog dioničara Tesle, i vodstva EV kompanije u vezi s nedavnim razvojem događaja, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije