Nauka

Mladi inovator olakšao rad fasaderima

Mladi inovator olakšao rad fasaderima
Mladi inovator olakšao rad fasaderima

Slaviša Tatić, mladi banjalučki inovator, koji ima samo 24 godine i već šest izuma, veliki uspjeh ostvario je i s posljednjim - stiro-mašinom za obradu stiropora, koja olakšava i ubrzava rad majstora fasadera.

Tatić se inovatorskim i naučnoistraživačkim radom počeo baviti još u osnovnoj školi.

Pored toga što iza sebe ima mnogo iskustva iz oblasti elektrotehnike i mehanike i nevjerovatne izume, dobitnik je mnogobrojnih priznanja za svoj rad.

Na ideje dolazi sam

 Tatić kaže da na ideje za inovacije dolazi sam, a uz to ih sam konstruiše, a ponekad mu pomogne i otac, kao što je bio slučaj sa mašinom za obradu stiropora.

"Po zanimanju sam elektroničar-mehaničar. Inovacionim radom bavim se već desetak godina, a prva moja inovacija bila je uređaj za mjerenje treme, tj. koliko se nekome tresu ruke od nervoze, treme ili stresa", priča Tatić.

Dodaje da se trenutno bavi usavršavanjem i proizvodnjom mašina za obradu stiropora, koje olakšavaju i ubrzavaju rad fasadera, odnosno građevinskih firmi koje postavljaju stiropor kao termoizolator na građevniske objekte.

"Ideja za ovu inovaciju nastala je s aspekta niskoenergetskih objekata", kaže Tatić.

Štedi energiju

 Nastojeći da napravi nešto što će pomoći fasaderima da lakše postavljaju termoizolaciju na objektima, prije tri godine došao je na ideju o konstrukciji mašine koja bi olakšala i usvršila dosadašnje metode obrade stiropora kao građevinskog materijala. Takođe, njegova mašina doprinosi poboljšanju termoizolacije objekata u izgradnji i pozitivno utiče na uštede energije.

Prema njegovim riječima, na našem tržištu ne postoji proizvođač ovakvih mašina.

Mašine sličnih karakteristika postoje na tržištu Evrope, ali je, pojašnjava Tatić, novina u tome što njegova mašina omogućava određene metode obrade stiropora koje postojeće nemaju.

"Po očevoj inicijativi konstruisao sam i sklopio profesionalnu mašinu s kojom je moguće jednostavno i kvalitetno obrađivati stiropor. Mašina radi na principu vruće tanke žice koja topljenjem veoma precizno prorezuje materijal, ali bez ikakvog otpada i tragova obrade", kaže Tatić.

Dodaje da je prije tri godine napravio prvi prototip i da je od tada sam ostvario značajan napredak u razvoju ove inovacije.

Veliki interes iz inostranstva

 "U istom periodu napravio sam više mašina koje su pronašle svoje mjesto na tržištu BiH, Srbije i Hrvatske, a i pokazale dobre rezultate. Imamo gotov proizvod koji je testiran na tržištu i smatram da je sada pravo vrijeme za pokretanje serijske proizvodnje. Za ovu inovaciju sam nagrađen na Međunarodnom sajmu inovacija TESLA FEST 2013. u Novom Sadu, a nedugo poslije toga počeli su mi se javljati i ljudi iz inostranstva koji su bili zainteresovani za moju mašinu", ističe Tatić.

Zbog činjenice da na domaćem tržištu ne postoji proizvođač sličnih mašina i da je već ostvario prodaju svog proizovda te da vlada veliko interesovanje, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, Tatić planira da zaštiti svoj proizvod kao patent. Takođe, planira da uz podršku porodice osnuje firmu za zvaničnu proizvodnju ovakvih i sličnih inovativnih proizvoda.

Značajne nagrade

Banjalučki inovator Slaviša Tatić dobio je mnogo međunarodnih i svjetskih priznanja. Njegova najznačajnija nagrada je zlatna medalja na sajmu inovacija ISIE 2006. u Seulu za inovaciju sprečavanje povreda na obrtnim reznim alatima. Među značajnim priznanjima je i bronzana medalja na sajmu TESLA FEST 2013. za stiro-mašinu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije