Nauka

Najveće arheološko otkriće u svijetu: Google u čast fosila Lusi

Najveće arheološko otkriće u svijetu: Google u čast fosila Lusi
Najveće arheološko otkriće u svijetu: Google u čast fosila Lusi

Lusi, fosil australopitekusa (takođe poznati i kao AL 288-1), pripada vrsti australopitekus afarensisa, pronađena je u novembru 1974. godine, a internet pretraživač google danas obilježava dan kada je pronađena.

Njeni ostaci važe za jedno od najvećih arheoloških otkrića u svijetu. Pretpostavlja se da je stara oko 3,2 miliona godina. Ovo nije ni prvi ni najstariji fosil, ali je među najpotpunijim, budući da je gotovo 40% skeletne građe očuvano. Smatra se da je Lusi najstariji pronađeni fosil odrasle žene.

Otkriće

U provinciji Afar u Etiopiji paleontolog sa američkog Arizona Univerziteta Donald Johanson započeo je iskopavanja još 1973. godine, u okolini sela Hadar, koje je poznati arheološki lokalitet. Ovdje je pronađena individua AL 129-1, za koju se smatra da pripada prvim hominidima koji su hodali uspravno. Pred kraj prve sezone iskopavanja, 24. novembra 1974. pored rijeke Avaš, Don Johanson je otkrio ostatke hominida AL 288-1, koji je dobio nadimak Lusi, po u to vrijeme veoma popularnoj pjesmi Bitlsa " Lucy in the Sky with Diamonds".

Karakteristike

Lusi je bila teška oko 27 kilograma, visoka oko jednog metra, zapremine mozga između 375 i 500 kubnih centimetara i hodala je uspravno. Lusi je „dokazala“ da je čovjek prvo prohodao uspravno, pa tek onda razvio veliki mozak. Ne radi se o prelaznoj vrsti kao što i samo ime govori (australo-južni, pitekus-majmun).Ako pogledate sliku potpune rekonstrukcije lobanje, možete uočiti sličnosti sa majmunom i veliku razliku u odnosu na čovjeka, počevši od oblika glave preko nosa pa do zuba.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije