Nauka

Naučnici otkrili neobičnu vrstu svjetlosti

Naučnici otkrili neobičnu vrstu svjetlosti
Naučnici otkrili neobičnu vrstu svjetlosti

Irski naučnici otkrili su veoma neobičnu vrstu svjetlosti čija se ugaona brzina može mijenjati i biti upola manje od one koja je moguća prema Plankovoj konstanti - objavio je Science Advances.

Pol Isth sa dablinskog Triniti koledža objasnio je: "Odavno nas je interesovalo da li je moguće prisiliti svjetlost da se ponaša drugačije i da li bi to bilo moguće iskoristiti za dobro čovječanstva. Značaj našeg otkrića je u tom što smo uspjeli da izmijenimo svojstvo svjetlosti koje se dosad smatralo stalnom i nepromjenljivom veličinom ".

Irci su utvrdili da se čestice svjetlosti ne kreću samo u pravoj liniji nego i da se okreću oko sebe, praveći tako elektromagnetno polje koje je svojevrsna spirala, odnosno "haotična struktura".

Isth i njegove kolege su dijelom iskoristile iskustvo poznatog irskog fizičara iz 19. vijeka Vilijama Hamiltona koji je propuštao svjetlost kroz dvoosovinske kristale i tako je pretvarao u svijetle i tamne krugove. Time je dokazao da svjetlost ima talasnu prirodu.

Isthemov tim je koristio sličan kristal koji je "uvrtao svjetlost".

On i njegovi saradnici su uvjereni da dokazano dvojno svojstvo čestica svjetlosti može biti iskorišćeno za dobijanje novih tehnologija za prenos i šifrovanje podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije