Nauka

Naučnici otkrili pravu istinu o nastanku Zemlje

Naučnici otkrili pravu istinu o nastanku Zemlje
Naučnici otkrili pravu istinu o nastanku Zemlje

Tim naučnika sa univerziteta UCLA došao je do zaključka da je Zemlja kakvu danas poznajemo nastala žestokim sudarom sa Tejom.

Teja je bila protoplaneta veličine Marsa, a sudarila se s proto-Zemljom pre 4,5 milijardi godina, kada je naša planeta bila stara samo 100 miliona godina.

Odranije je poznato da su se Teja i proto-Zemlja sudarile, ali do sada se mislilo da je bio riječ samo o "okrznuću". Ipak, naučnici sa UCLA tvrde kako je sudar bio izuzetno žestok i direktan.

Od siline udara proto-Zemlja i Teja su se spojile i formirale Zemlju, dok se jedan dio odlomio. Taj dio nije mogao pobjeći gravitaciji Zemlje i on se vremenom pretvorio u Mjesec.

Naučnici su uzeli kamenja prikupljena sa Mjeseca tokom tri Apolo misije i uporedili ih sa vulkanskim kamenjem sa Havaja i iz Arizone. Na njihovo iznenađenje, nisu pronašli nijednu razliku u izotopima kiseonika, tako da je jasno da su kamenja hemijski identična.

"Nema razlike između izotopa kiseonika na kamenjima sa Zemlje i Mjeseca. Ostaci Teje su izmješani na Zemlji i na Mjesecu i ravnopravno su rapoređeni", izjavio je vođa tima naučnika Edvard Jang, profesor geohemije i kosmohemije na UCLA, koji je dodao da bi Teja postala planeta sunčevog sistema da se nije sudarila sa Zemljom.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije