Nauka

Naučnici otkrivaju: Kako je asteroid istrebio dinosauruse

Naučnici otkrivaju: Kako je asteroid istrebio dinosauruse
Naučnici otkrivaju: Kako je asteroid istrebio dinosauruse

Istraživači na Univerzitetu Tohoko u Japanu tvrde da su otkrili na koji način je pad asteroida doveo samo do izumiranja dinosaurusa, ali ne i do nestanka ostalih životinjskih vrsta.

U studiji, na kojoj su zajednički radili Univerzitet u Japanu i Meteoriooški institut japanske meteorološke agencije, zaključeno je da su aerosolne čađave čestice u vazduhu, izazvane asteroidom, uticale na ogromne klimatske promene koje su bile glavni uzrok izumiranja života prije 66 miliona godina.

Tim, koji je predvodio profesor Kunio Kaiho, sproveo je studiju istražujući uzorke zemlje u blizini, na Haitima i u Španiji, i dalje od kratera asterodida.

Otkrili su da oba uzorka sedimentnih organskih molekula sadrže sagorjele organske molekule koji pokazuju visoku energiju, za koje vjeruju da su pomenute čestice čađi.

Prema novim hipotezama, kada je asteroid udario u područje bogato naftom u Čiksulubu u Meksiku, značajna količina čađi se raširila i uslijedio je dug period tame.

Sve to dovelo je do hladnije klime na srednjim geografskim širinama i do suše na južnim, što je izazvalo prestanak fotosinteze u okeanima, praćeno hlađenjem površinskih voda, navode iz tima.

Ranije naučne studije navodile su da je prašina sa asteroida blokirala vidljivost sunca i tako izazvala izumiranje.

„Malo je vjerovatno da prašina može toliko dugo da se zadrži u vazduhu i dovede do izumiranja. Da se to dogodilo, takođe bi izumrli i krokodili i razne druge životinje“, kaže Kaiho.

Istraživači smatraju da ovaj brzi tempo klimatskih promjena objašnjava izumiranje dinosaurusa, ali i opstanak 90 odsto života u okeanima u periodu krede.

Profesor Kaiho takođe navodi da su ostale životinje vjerovatno preživjele skrivajući se pod zemljom. A kada su u pitanju morska stvorenja, značajna promjena temperature vode se osetila samo na površini, tako da su životinje duboko ispod površine vode uspjele da prežive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije