Nauka

Naučnici pravili metal od obične vode (VIDEO)

Naučnici pravili metal od obične vode (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Naučnici pravili metal od obične vode (VIDEO)

​Čista voda je gotovo savršeni izolator. Iako voda u prirodi može provoditi struju, to je zbog nečistoća koje sadrži, a koje se otapaju u slobodne ione koji omogućuju električnu provodljivost. Čista voda postaje "metalna", odnosno elektronički vodljiva, samo pri ekstremno visokim pritiscima, koji trenutno nadilaze naše mogućnosti reprodukcije u laboratoriji.

Međutim, istraživači su 2021. godine pokazali da visoki pritisci nisu jedini koji mogu indukovati ovu metalnost u čistoj vodi. Kada se čista voda dovede u kontakt s alkalijskim metalom koji dijeli elektrone, poput legure natrijuma i kalijuma, dodaju se slobodno pokretne nabijene čestice koje vodu pretvaraju u metalnu, prenosi "Science Alert".

Rezultirajuća provodljivost traje samo nekoliko sekundi, ali to je značajan korak prema razumijevanju ove faze vode direktno.

Ova otkrića ne samo da nam omogućuju bolje razumijevanje tih ekstremnih uslova, već i potencijalno otvaraju vrata za istraživanje unutrašnjosti velikih planeta poput Neptuna i Urana. 

U tim planetama, gdje se pretpostavlja postojanje tekućeg metalnog vodonika, ovi procesi mogu imati dubok uticaj na njihovo ponašanje i evoluciju. Ova istraživanja, objavljena u časopisu "Nature", svijetu nude uvid u fascinantan svijet vode i njene nevjerovatne sposobnosti pod ekstremnim uslovima, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije